Skocz do zawartości

Skrypt Z /etc/pm/sleep.d Nie Startuje Przy Wybudzeniu Z Uśpienia/hibernacji

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :-)

Bywa, iż laptop parokrotnie jest wł/wył każdego dnia. Nie trzeba wspominać, iż każdorazowe zimne uruchamianie komputera potrafi być irytujące, gdyż chwilę trwa. Powiększyłem zatem SWAP i postanowiłem sprzęt hibernować/usypiać, co działa całkiem sprawnie i nie ma kłopotów z wybudzaniem.

Kłopot w tym, iż w rc.local mam dopisane na sztywno hdparm -B 254 /dev/sda, co by dyskowi życia zaoszczędzić i to działa w przypadku zimnego uruchomienia. Niemniej po wybudzeniu komputera z hibernacji/uśpienia, wartość APM z 254 jest każdorazowa resetowana do 128, więc ręcznie muszę ustawiać wartość 254.

Zapamiętałem jednakże, iż jakieś 4 lata temu polecono mi naszym Fedorowym forum, aby utworzyć skrypt z instrukcjami hdparm i wpakować do /etc/pm/sleep.d co uczyniłem. Szybko okazało się jednak, że standardowa składnia skryptu niczym z rc.local nie działa w przypadku tego skryptu i zawsze po wybudzeniu jest wartość 128. Poszukałem po sieci i okazało się, że skrypt w /etc/pm/sleep-d musi mieć swoją składnię? Przewertowałem parę forów i wszędzie składnia wyglądała podobnie.

Przekleiłem zatem skrypt dla /etc/pm/sleep.d z zagranicznego forum Ubuntu i wklepałem do niego swoje hdparm 254. Skrypt nazywa się 00hdparm254, ma chmod+x i jest umieszczony w wyżej podanej lokacji. Przedstawia się następująco:

case $1 in
     suspend|suspend_hybrid|hibernate)
	hdparm -B 254 /dev/sda
        ;;
esac

Niestety cały czas po wybudzeniu z uśpienia/hibernacji, wartość APM wraca na 128. Siedzę przy tym już dłuższą chwilę, przeklejam kolejne skrypty o składni jak powyżej, które rzekomo wkłada się do /etc/pm/sleep.d, jednak zawsze po wybudzeniu jest 128.

Ktoś ma zatem pomysł jak powinien wygląć skrypt albo jakie warunki spełnić, aby był on wykonywany po wybudzeniu laptopa?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za nakierowanie na wskazówki.

Pozdrawiam :)