Skocz do zawartości

Problem Z Cdemu

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

EDIT:

Witam serdecznie :D

Już poradziłem sobie z tym błędem:

cdemu.c:211: error: too few arguments to function `do_generic_file_read'

Dodałem w tej linijce w pliku cdemu.c , 0:

do_generic_file_read(vc->backing_file, &position, &desc, cdemu_read_actor);

także wyglądała tak:

do_generic_file_read(vc->backing_file, &position, &desc, cdemu_read_actor, 0);

(_puźniej_ → później) ORT zrobiłem make, nie pokazał mi się już żaden błąd ani nawt warning, chociaż według pliku INSTALL mogło się parę warnów pokazać.

Na koniec jako root make install

(_puźniej_ → później) ORT już tylko pozostaje wpisać sudo modprobe cdemu

U mnie wirtualne napędy pokazały się w katalogu /dev i były to cdemu0 - 9 ale mogą też w /dev/cdemu jako cyfry 0 -9

Teraz żeby zamontować trzeba wydać w konsoli administratora np. cdemu 0 sciezka/do/obrazu/obrac.cue.

Ja chciałem jednak, żeby obraz mi się montował w wirtualnym napędzie tak jak zwykła płytka CD.

Utworzyłem katalog /mnt/Virtual i edytowałem plik /etc/fstab dodając do niego linijkę:

/dev/cdemu0 /mnt/Virtual auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

Następnie jako root wydałem polecenie: mount -t iso9660 /dev/cdemu0 /mnt/Virtual

Teraz już obraz został zamontowany jak zwykły cdrom do katalogu Virtual.

Utworzyłem sobie na pulpicie skrót do urządzenia Virtual.

To taki mały tutorial dla tych którzy nie mogą sobie poradzić z tym programikiem :D

Teraz mam tylko taki mały problem, gdzie i co dopisać abym po każdym starcie systemu nie musiał wpisywać w konsoli administratora sudo modprobe cdemu, żeby (_modół_ → moduł) ORT ten ładował się przy starcie systemu :?:

I czy da się ustawić tak program Mount-ISO aby ładował mi obrazy do cdemu0 - 9 a nie do katalogu na pulpicie root :?: