butcher Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 Czy jest jakies sposob na sprawdzenie zewnetrznego adresu IP?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 Podaj więcej szczegułów, co masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 No tak, wiadomo...Chodzi mi, ze mam siec lokalna.Adresy w tej sieci nadawane sa przez DHCP.Adres wlasnego kompa potrfie sobie sprawdzic....Chcialbym jakos prawdzic adres IP jaki reprezentuje nasza cala siec w internecie. Mamy wykupiona usluge neostrada...Rozumiem, ze IP zewnetrzne nadawane jest tez przez DHCP, ale chodzi mi o sprawdzenie IP w danym momecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 [ciach] Mamy wykupiona usluge neostrada...Rozumiem, ze IP zewnetrzne nadawane jest tez przez DHCP, ale chodzi mi o sprawdzenie IP w danym momecie /sbin/ifconfig wyswietla parametry wszystkich interfejsow. jesli odpalisz to na serwie z maskaradą, to masz tam ip oraz maske sieci. mozesz takze wejsc na specjalnie spreparowana strone, ktora ci pokaze publiczny ipek.. nie pamietam adresu, ale jest ich duzo, szukaj stron diagnostycznych np do bezpieczenstwa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 Jeśli masz firefoksa wpisz w pasku adresu: "twoje ip", jeśli nie masz wejdź na google'a i wpisz to samo. Pierwszy wynik od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 jeśli masz dostęp do serwera, to poleniem ifconfig sprawdzisz interfejs ppp0 (w mojej sieci na serwerze jest postawiona strona www, ktora pokazuje aktualny adres IP, nazwe z dns, adres ip lokalny etc. zawsze mozna sobie cos takiego napisac) jest tez kilka stron www, ktore sprawdzaja adres IP i pokazuja go na stronie, (zawsze mozna sprawdzic w ten sposob) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Dzieki zewnetrzne IP sobie juz sprawdzilem poprzez stronke internetowa. Niestety nie moge zrobic sobie stronki na serwie zgodnie z pomyslem mynus'a, poniewaz nie zgadza sie admin. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2005 Można też traceroute lub w łindołsie tracert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Styczeń 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2005 Jak chcesz sprawdzic zewnetrzne IP za pomoca Traceroute?? Zgodnie z opisem Za pomocą narzędzia TraceRoute można sprawdzić jak wygląda droga, którą przesyłane są dane pomiędzy dwoma punktami znajdującymi się w Internecie. Widać, ile jest kolejnych routerów (przeskoków) na drodze, którą muszą pokonać przesyłane dane a także, jaki jest czas ich odpowiedzi. Czyli traceroute tylko pokazuje ci droge jaka przebywa pakiet, a nie zewnetrzne IP.... Jesli sie myle to prosze o sprostowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2005 Jeśli komputer jest w LANie (np. połączony do switcha który jest podłączony do routera) to traceroute www.onet.pl pokaże na 1 lub 2 miejscu adres bramy do internetu. (nie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Styczeń 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2005 Musze to sprawdzic!!! A wiec sprawdzilem!! traceroute www.onet.pl traceroute to www.onet.pl (213.180.130.200), 30 hops max, 40 byte packets 1 my.router (192.168.1.1) 0.484 ms 0.459 ms 0.503 ms 2 * * * 3 * * * 4 * * * Robilem to pod Suse, ale mysle ze to jeden pies... A wiec nie podal mi zewnetrznego adresu IP.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi