Skocz do zawartości

Wyswietlanie Tekstu Podczas Logowania...

Radarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chce by po zalogowaniu sie w systemie zostala wyswietlona jakas wiadomosc, ale chce zeby to byla jakas losowa wiadomosc. W pliku /etc/motd mozna wpisac jakis tekst i on zostanie wyswietlomny po zalogowaniu sie... ale ja chce tak jak juz napisalem zeby to byl losowy tekst (np sentencja itp)

Jak cos takiego zrobic? :)

• 1 year later...

Jako że temat całkiem adekwatny do tego o co ja chcę zapytać, grzecznie dopisuję tu swą myśl ;D

Wpadłem sobie na taki pomysł, coby skołować coś takiego:

użytkownik wpisuje wiadomość tekstową, albo inaczej, wysyła wiadomosć do systemu. (np: pierogi są w lodówce)

następnie system zapisuje tą wiadomość i wysyła do każdego użytkownika, kiedy ten się zaloguje...

Jako rozwiązanie rozwojowe, możnaby poprostu edytować plik tekstowy i umieścić odpowiednią komendę w autostarcie... ale to najprawdopodobniej będzie wyświetlać plik zawsze...

Najlepszą opcją natomiast byłby komunikat w oknie dialogowym, wyświelany tylko wtedy, kiedy jest nowa wiadomosć : )

Jakie macie propozycje?

Pozdrawiam

Ja mam propozycję, żebyś nie uprawiał archeologii na tym forum, bo bardzo szybko zgarniesz "cukierka".

A co do twojego pomysłu, to kompletnie nie rozumiem jego sensu, a nawet o co dokładnie w nim chodzi.

to zróbcie sobie jakiegoś bloga na apachu na localhost... tak chyba będzie najlepiej... prosty skrypt php - może korzystać z plików, rozwojowo z bazy danych... http i mysql w usługach to nie jest jakiś luksus... (trzeba dobrze sonfigurować tylko)

Jeśli chodzi o losowe sentencje, to w debianie jest coś takiego - jak poszukasz, to na pewno znajdziesz.

Jeśli chodzi o wysyłanie do userów wiadomości, to jest wiele fajnych poleceń.

1) mail nazwa_usera

2) wall komunikat - to wyświetli ostrzeżenie wszystkim zalogowanym

3) talk - tekstowowa komuniakacja między userami

4) write - wysyła komunikat (zaleta jest taka, że od razu wiadomo od kogo - podawany jest mail)

Może wystarczy?

Jak chcesz sam sobie coś przypomnieć, to możesz:

1) wysłać sobie maila

2) wgrać sobie calendar (fajna sprawa)

3) sleep ile_sekund; echo -e '\a' (pobrzęczy)

4) ustawić sobie budzik

5) shutdown -h czas (to poinformuje też zalogowanych, że system zaraz zostanie wstrzymany)