webcreator Napisano Sierpień 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2015 Mam pytanie: jak usunąć tę "litanię" kerneli ukazującą się przy stacie Fedory? Pewnie ten temat już gdzieś był poruszany, ale nie mogę go znaleźć. Proszę o wyrozumiałość Usunąłem stare jądra z systemu, a przy starcie nadal one figurują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Sierpień 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2015 Zainstaluj program grub-customizer. Na szybko w konsoli: dnf install grub-customizer Tam możesz ustawiać czasy, przestawiać kolejność wpisów, usuwać je itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webcreator Napisano Sierpień 17, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2015 Dzięki A jak usunąć kernela wraz z plikami konfiguracyjnymi znajdującymi się w katalogu /grub? Zrobiłem dnf remove kernel-xx a pliki konfiguracyjne (śmieci) zostały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Sierpień 17, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2015 Zawsze możesz usunąć śmieci ręcznie - jako root. Moim zdaniem jednak niepotrzebna robota. Domyślnie trzymane są 3 kernele jednocześnie. Jeśli chcesz tylko jeden, wystarczy zmodyfikować wartość (/etc/dnf/dnf.conf): installonly_limit=3 Jeśli nie chcesz tylu, zmodyfikuj liczbę pod siebie. Myślę, że to najbardziej optymalne rozwiązanie. Pamiętaj jednak, że parę kerneli jednocześnie służy jako kopia bezpieczeństwa - w razie, gdyby komputer odmówił wystartowania na określonej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webcreator Napisano Sierpień 17, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2015 OK Ponowne dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi