slash83 Napisano Grudzień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Witam ! Mam poważny problem z Fedorą 3. Wczesniej używałem Auroxa 9.1, potem przesiadłem się na Mandrake a teraz chciałem zrobić tak samo z Fedorą. Wczesniejsze dystrybucje nie sprawiały mi większych problemów - ale naprawdę Fedora to jakaś pomyłka. Nie "plułbym się" tak gdyby nie fakt, ze już zakupiłem odpowiednią książkę do tej dystrybucji. Otóż mój problem wygląda tak - instaluje sobie Fedore - wszystko OK - potem konfiguracja - z problemami, bo z problemami ale jakoś daje sobie rady. Ale nie wiem co mu sie dzieje, jeśli wyłącze komputer na dłuższą chwilę (np. na noc) - gdy próbuje go spowrotem uruchomić pisze cos takiego: "Inicjalizacja sprzętu ...dyski, dźwięk itp [ OK ] Konfiguracja parametrów jądra: _ " I w tym momencie wszystko wisi - dysk nie pracuje - nic się nie dzieje Myslałem, ze cos skopałem w instalacji - zrobiłem to jeszcze raz (tzn instalacja na nowo) i znów problem ten sam Już sam nie wiem co jest grane. Drugi problem to samo wyłączanie - zamiast wyłączyc mi komputer wypisuje na ekranie tylko "acpi_power_off called" - nie wiem o co mu chodzi bo w kazdej innej dystrybucji komp się wyłączał bez problemów. Co mam zrobic by móc normalnie uzywać Fedory ?? Pozdrawiam Slash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarrus Napisano Grudzień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Mam niestety to samo. Kilka razy reinstalowałem FC3. Njapierw sądziłem że być może popełniłem błąd w samodzielnym definiowaniu punktów montowania i pojemności partycji, niestety nawet instalacja w której pozwoliłem systemowi zdecydować o podziale i rozmieszczeniu partycji (4dyski) nic nie pomogła. Ładowanie systemu zatrzymuje się dokładnie w tym samym miejscu co u Ciebie "Konfiguracja parametrów jądra: _ "" Wydaje mi się że może to być spowodowane ustawieniami w biosie, przynajmniej kilka poprawek w konfiguracji biosa działało u mnie na takie systemy jak QNX czy BeOS, które wykazywały bardzo podobne efekty. Sprawdzę to i dam znać Niemniej jest to dziwne i...zniechęcające Sarrus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag9lubuskie Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Dziwne. Ja podobny problem mialem na Mdk10.1, Ubuntu, EduCd, wkurzylem sie zainstalowalem Fedore Core 3 (kernel 2.6.1-667) i ladnie sie uruchamia. Uzywam Laptopa Copmpaq Presario 2100. W innych dystrybucjach objawilo mi sie to jako ACPI 9 LEVEL TRIGGER Mozna bylo temu zaradzic uruchamiajac linuksa z parametrem noacpi, acpi=off, albo acpi=no. Niestety nie bylo pozniej zarzadzania energia. Niestety, Fedora takze nie wylacza mi kompa automatycznie (co Mdk 10.1 nawet bez ACPI robil bardzo dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lruman Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Witam, u mnie podobne objawy: "Inicjalizacja sprzętu ...dyski, dźwięk itp [ OK ] Konfiguracja parametrów jądra: _ " - system nie wstaje występowały po zainstalowaniu sterowników nVidii na FC3. Rozwiązania widzę dwa: 1. Pozostanie przy orginalnych sterownikach - dostarczonych razem z FC3. 2. wizyte na stronie http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...ead.php?t=26260 - ja nie kastować... krok nr 9, ale nie jestem pewien czy macie ten sam problem co ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarrus Napisano Grudzień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2004 Witam, Chyba mi udało się obejść problem:) NIestety jakiekolwiek zmiany w ustawieniach BIOSu nie pomogło. Problem tkwi chyba w tym co pisze Iruman, bo ta próba instalacji FC3 o której wcześniej pisałem była na kompie z kartą RIVA TNT 64. Tak do testów wymieniłem kartę na Radeona 7000 i.... problem znikł. Po instalacji i reboocie pojawił się ekran tworzenia konta użyszkodnika i dalsza konfiguracja. Tak więc wnioskuję że problem tkwił w karcie graficznej. Coś musi się gryźć skoro zmiana karty spowodowała znikniecie wcześniejszego probelmu. SarruS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2004 ad. slash83, lruman Ten zwis systemu przy "ładowaniu parametrów jądra" to typowy objaw źle wgranych sterowników nvidia od karty graficznej. Jeśli je wgrywałeś zajrzyj tu. ad. Sarrus RIVA TNT 64 - ta karta ma problemy z najpowszymi sterownikami nvidia. Krążą nawet pogłoski, że sterowniki nie będę już wspierać starać starszych kart, do których ta niestety należy. W wersji 6111 oficjalne sterowniki powinny działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi