shrek999 Napisano Grudzień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 jak skompiluje kernela pod mojego procka to czy pingwin przyspieszy?? jak tak to ktore jadro najlepsze?? i jak to (_wogole_ → w ogóle) ORT zrobic??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YarZon Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Tak, powinno. Kompilacja: 1. Sciagasz zrodla z kernel.org 2. Rozpakowywujesz w /usr/src 3. Konfigurujesz. Np. make xconfig /i teraz wybierasz to, co potrzebujesz/ 4. make && make modules && modules_install && make install No i to by bylo chyba na tyle. Nie wiem czy to jest poprawna metoda, ja tak robie i jest na razie ok. Z reszta duzo bylo tematow na foum o kompilacji kernela. Poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 4. make && make modules && modules_install && make install Ja robię trochę inaczej: make modules make bzImage make modules_install Później przenoszę skompilowanego kernela z /usr/src/.../arch/i386/boot/bzImage i plik /usr/src/.../System.map do /boot - odpowiednio zmieniając nazwy (w boot jest jeszcze aktualny kernel). Następnie: /sbin/mkinitrd initrd[...] linux-2.6.x Pozostaje jeszcze dodać do gruba. Po restarcie będzie można wybrać, który kernel ma zostać odpalony. Jeśli coś się nie udało, wystarczy skasować pliki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shrek999 Napisano Grudzień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 a moglbys mi podpowiedziec co mam wybrac bi jestem totalnie zielony w to cos... i nic nie chce spierdzielic... jak go przyspieszyc i co tam pozmieniac w xconfigu ze by dzialal szybciej (oczywiscie chyba moge wylaczyc cala obsluge prockow intel'a bo mam athlona xp... to wiem a co dalej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Proponuję po prostu czytać opisy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Przy tak szybkim procesorze korzyść z kompilacji jądra będziesz miał niewielką. Ja w każdym razie nie zauważyłem specjalnej różnicy kompilując jądra jeszcze w FC2 (też mam Bartona 2500) Duże przyspieszenie może Ci dać kompilacja np.: xorg, KDE, mplayer, k3b. @mike_j Metoda podana przez @YarZona jest szybsza, prostsza i bezpieczniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi