rumek806 Napisano Kwiecień 13, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2016 Witam Chcę stworzyć sobie skrypt łączący się z siecią wifi na wypadek gdybym zepsuł sobie środowisko graficzne przez przypadek oczywiście:) i miał możliwość połączenia się w konsoli. Skrypt na którym się wzorowałem wziąłem z forum i trochę przerobiłem i działa do pewnego momentu. #!/bin/bash echo "+---------------------------------+" echo "| KONFIGURATOR SIECI WI-FI |" echo "+---------------------------------+" #iwconfig - pokazuje dostępne sieci iwconfig echo "Podaj nazwe karty sieciowej wifi z powyższych" read -p "Podaj nazwe karty sieciowej i naiśnij enter (eth0, eth1, wlan0, wlp7s0, ... itp.): " interfejs ifconfig $interfejs up read -p "Podaj nazwe ESSID sieci i naiśnij enter (eth0, eth1, wlan0, wlp7s0, ... itp.): " essid read -p "Podaj hasło do sieci wifi i naiśnij enter: " password echo "------------------------------" echo "------------------------------" echo "UTWORZONO PLIK /etc/wpa_supplicant.conf O TREŚCI:" echo "------------------------------" wpa_passphrase "$essid" "s:$password" > /etc/wpa_supplicant.conf echo "------------------------------" # wyświetla w celu sprawdzenia plik /etc/wpa_supplicant.conf cat /etc/wpa_supplicant.conf read w tym momencie przestaje działać i wyskakuje błąd wpa_supplicant -i "$interfejs" -D wext -c /etc/wpa_supplicant.conf -B read dhcpcd "$interfejs" read echo "teraz powinieneś być połączony z siecią WI-FI" Proszę o podpowiedź co źle robię, wyskakuje mi taki błąd po wczytaniu skryptu: Successfully initialized wpa_supplicant ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumek806 Napisano Kwiecień 13, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2016 jeśli wezmę "wpa_supplicant -i "$interfejs" -D wext -c /etc/wpa_supplicant.conf -B" w czudzysłów to wyskakuje z kolei: testskrypt.sh: linia 16: wpa_supplicant -i wlp7s0 -D wext -c /etc/wpa_supplicant.conf -B: Nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi