MrReal Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Witam Nam pewne wątpliwości co do programu yum, tzn boję się że próba aktualizacji systemu yum-em skończy się instalacją od nowa. Czy naprawdę można ufać takim narzędziom? A w ogóle to jak to działa? Ściąga wszystkie aktualne rpm-y i instaluje jak rpm –Uvh? I potem wszystko działa? Czy to nie zbyt piękne żeby było prawdziwe? Przykładowo jak yum poradzi sobie z programami instalowanymi ręcznie ze źródeł, bo jak wiadomo czasem katalogi takich programów mogą być inne niż standardowe – zapisane w pakietach rpm. Jakie macie doświadczenia z yum-em? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Zapewniam, iz nie masz sie czego obawiac. Aktualizacja/instalacja yum'em jest bezpieczniejsza od wlasnorecznej kompilacji, poniewaz nie skompilujesz z zadnymi bledami no i masz pewnosc, ze sciagasz wlasciwe pakiety dla swojego systemu (o ile oczywiscie masz odpowiednie repozytoria) Goraco polecam (_yum'a_ → yuma) ORT, wiecej w man yum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0min0 Napisano Grudzień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2004 Wiatm, walcze z YUMem od 2 dni - czytam i edytujer yum.config'a ale nici z polaczenia z np. livna :/ kto moze pomoc co wpisac w YUMa zeby repozytoria dzialaly wlasciwie? mam taki komunikat : bash-3.00# yum install mplayer Setting up Install Process Setting up Repo: livna-stable http://rpm.livna.org/fedora/3/i386/yum/sta...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: HTTP Error 404: Not Found Trying other mirror. Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterx Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Zgadzam sie z McGaywerem, yum jest ok. Minus to ze mi sie czasami wiesza oraz po tym jak zaktualizowałem niektore pliki (zostały one zainstalowane i działaja ok) to jak chce cos dograc z płytki fedorki to mi gada ze "nieznalazł tych plikow i musze je doinst". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi