Skocz do zawartości

Ktore Zrodla Kernela Wybrac

TrJam

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanko odnosnie kompilacji kernela ze zrodel... wlasciwie sa to dwa pytania ale scisle ze soba powiazane (jesli to wazne to mam fedore 2):

1. czy fedorze jest obojetne, ktore zrodla kernela wybiore? czy te z www.kernel.org, czy tez te z paczki kernel-sourcecode-2.6.9.rozne_numerki._FC2.noarch.rpm? swego czasu poslyszlem gdzies, ze kernele przygotowane dla fedory sa wczesniej ostro traktowane roznymi patchami... wiec sie zastanawiam czy gdybym wybral zrodla z kernel.org to po jakims czasie jakis program nie powie mi "nie, tak nie moze byc... cos tu jest nie tak" (zakladajac, ze przed kompilacja zaznacze wszystkie odpowiednie elementy do skompilowania w jadrze), pozniewaz w w oryginalnym kernelu nie bylo wlasnie jakiegos patcha......... najlepiej jesli ktos napisze jak to sie sprawdza w praktyce... bo dywagowac o tym czy stanie sie tak czy inaczej moznaby b. dlugo :D

2. no i drugie pytanko... gdybym byl juz zmuszony do wykorzystania zrodel z paczki fedory to czy moge ja "bezkarnie" patchowac patchami, ktore domyslnie przeznaczone sa dla oryginalnych zrodel (ze strony kernela)..... w moim przypadku chce dodac do kernela obsluge htb i img, zeby moc pobawic sie w "traffic shaping" (przy pomocy tc chce sobie upload i download na moim kompie kontrolowac - a widze, ze tc ma ogromne mozliowsci... imq jest potrzebne bym mogl regulowac download, poniewaz domyslnie regulowac mozna tylko upload)

z gory dziekuje za jakiekolwiek rady (ale bede bardziej cieszyl sie z jakichs pewnych informacji... kernel to nie miejsce, w ktorym chcialbym namieszac)

od bardzo kompetentnej osoby udalo mi sie juz dowiedziec (bo jakos dlugo tu nie dostalem odpowiedzi), ze zrodla kernela fedory (i red hat'a) sa od pewnego czasu tak mocno patchowane, ze istnieje bardzo duze prawdopodobienstwo pojawienia sie jakichs problemow w przypadku instalacji kernela z oryginalnych zrodel - szczegolnie jesli chodzi o binarki niektorych programow (proggramy kompilowane wlasnorecznie :] sa wzglednie bezpieczniejsze).... dobrze by bylo wiedziec jaka jest ta lista patchow.... inaczej chyba wroce na slack'a - tam takich problemow nie bylo.................