offca Napisano Grudzień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2004 witam (_odrazu_ → od razu) ORT zaznaczam iż jestem pierdołą jeśli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Szukałem rozwiazania na forum ale niestety nie znalazłem, a problem wygląda tak: W usługach włączyłem smb (wiec rozumiem iż smbd jest (_odrazu_ → od razu) ORT też włączany) ale niestety jak zaczynam konfigurować sambe w swat to w zakładce Server Status mam cos takiego smbd: not running nmbd: running winbindd: running więc (_niewiem_ → nie wiem) ORT w czym tkwi problem(żaden restart smbd znajdujacy sie tam nie poamga) na wszelki wypadek to jest zawartość pliku odpowiedzialnego za sambe ( o ile sie nie myle) # Samba config file created using SWAT # from 127.0.0.1 (127.0.0.1) # Date: 2004/12/15 23:59:54 # Global parameters [global] workgroup = DOM netbios name = FEDORA server string = interfaces = eth1 security = SHARE passdb backend = log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 printcap name = /etc/printcap dns proxy = No idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 hosts allow = 192.168.0. [homes] comment = Home Directories read only = No [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba printable = Yes browseable = No Może cos tu zwaliłem jeżeli tak to bym prosił o poprawienie tego co zmaistrowałem Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 A co mówią logi smbd? A tak apropo w interfejsach dopisz localhost a w host allow dopisz 127.0.0.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Sprobuj uruchomic sambe tak: service smb start sprawdz czy faktycznie działa : ps -ax | grep smb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
offca Napisano Grudzień 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2004 oka dopisałem to co mi poradził smali oki co do logów smbd oki powiem co mówią ale skąd to wziaść ?? a jeżeli chodzi o rade miro to wyskoczyło mi cos takiego Warning: bad syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html 2711 ? S 0:00 /usr/sbin/smbd -D 2721 pts/5 R 0:00 grep smb cóż (_niewiem_ → nie wiem) ORT coś jest nie tak ale jak juz wspominałem (_niemam_ → nie mam) ORT pojecia o co chodzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi