nash78 Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 podczas kompilacji źródeł kilku programów otrzymałem ten sam komunikat o błędzie po wydaniu komendy ./configure GTK 2.4.0 mam w systemie skompilowane, a konkretniej wrzucone z (_rpm'a_ → RPM-a) ORT pochodzącego z auto-update'u FC3. Jak rozwiązać ten problem? końcwka message'ów z kompilacji: checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking for GLIB - version >= 2.4.0... yes (version 2.4.8) checking for pkg-config... (cached) /usr/bin/pkg-config checking for GTK+ - version >= 2.4.0... no *** Could not run GTK+ test program, checking why... *** The test program failed to compile or link. See the file config.log for the *** exact error that occured. This usually means GTK+ is incorrectly installed. configure: error: *** GTK >= 2.4.0 not installed! *** [15 min później] brakowało mi gtk-devel, więc dorzuciłem, a wraz z nim: Performing the following to resolve dependencies: Install: atk-devel.i386 0:1.8.0-2 Install: fontconfig-devel.i386 0:2.2.3-5 Install: freetype-devel.i386 0:2.1.9-1 Install: pango-devel.i386 0:1.6.0-7 Install: xorg-x11-devel.i386 0:6.8.1-12.FC3.21 Update: gtk2.i386 0:2.4.13-9 ./configure przeszło bez błedów, ale po make dostałem error: ../../admin/depcomp: line 502: exec: g++: not found make[3]: *** [about.o] Błąd 127 make[3]: Leaving directory `/home/nashden/downloads/Download 4 X/src/d4x-2.5.0final/main/face' make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[2]: Leaving directory `/home/nashden/downloads/Download 4 X/src/d4x-2.5.0final/main' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/home/nashden/downloads/Download 4 X/src/d4x-2.5.0final' make: *** [all] Błąd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Nie masz w systemie biblioteki g++. Też to miałem ostatnio. Poprostu ją doinstaluj. Wchodzi w skład gcc-c++ [chyba]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano Grudzień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2004 Kumpel powyżej ma racje. gcc-c++ powinno załatwić sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nash78 Napisano Grudzień 17, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2004 załatwiło sprawę... thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi