Skocz do zawartości

Hmm... Sam Nie Wiem Co :)

@ndrzeyeq

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem :)

Gdy wpisuję w terminalu np komendę fdisk -l : żeby wyświetlił mi nazwy partycji- pokazuje mi się taka odpowiedź : " bash: fdisk: command not found " Co to znaczy??? Miałem wcześniej zainstalowaną Fedorę i wydawałem tą komendę normalnie i efekty były ok.

Jestem kompletnie nowy w linuksie- ale zainstalowałem w zasadzie niemal wszystkie pakiety z płyty- o co chodzi? Mam Fedorę Core 3

Serdecznie pozdrawiam :)

• 5 weeks later...
Wygląda na to, że Fedorka nie wie gdzie szukać;)

Fedorka wie, tylko nie każdy user wie o istnieniu zmiennej PATH. /sbin i /usr/sbin standardowo są w PATH tylko dla konta root, user musi sobie te katalogi dodać do PATH albo pisać właśnie /sbin/cos_tam_dalej.

Pozdrawiam

To jest dziwne... bo on znajduje np. service u mnie, ale jak wpisze service to krzyczy ze nie wie co to [bash: service: command not found], musze za kazdym razem uzywac:

/sbin/service

ale gdzies tu keidys czytalem ze mozna zrobic dowiazanie czy cos, ale mi to w sumie nie przeszkadza to nie bede kombinowal..

To jest dziwne... bo on znajduje np. service u mnie, ale jak wpisze service to krzyczy ze nie wie co to [bash: service: command not found], musze za kazdym razem uzywac:

/sbin/service

ale gdzies tu keidys czytalem ze mozna zrobic dowiazanie czy cos, ale mi to w sumie nie przeszkadza to nie bede kombinowal..

kolega Structorr podaje przyczyne i rozwiazanie powyzej.... wystarczy zastosowac :) dodac do zmiennej systemowej PATH sciezke /sbin