Skocz do zawartości

Kompilacja Edytora Sciezek Audio - Ardour

fergus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Fedore Core 2 i problem z kompliacja programu Ardour. Probowalem zainstalowac ten program z rpm-a, ale nie uruchamia sie, uruchamianie sie w pewnym momencie zostaje przerwane, wiec postanowilem sprobowac skompilowac go. Ale w pewnym momencie odczas kompilacji wyskakuje takie cos:

checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config

checking for jack >= 0.66.0... Package jack was not found in the pkg-config search path.

Perhaps you should add the directory containing `jack.pc'

to the PKG_CONFIG_PATH environment variable

No package 'jack' found

configure: error: Library requirements (jack >= 0.66.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them.

configure: error: /bin/sh './configure' failed for gtk_ardour

[root@localhost ardour-0.9beta22]#

ten potrzebny pakiet “jack” mam juz zainstalowany ale wyskakuje ten komunikat co powyzej, zeby cos tam dodac do pliku pkg-config czy jakos tak ... nie do konca rozumiem ten komunikat. Fakt, ze on tam sprawdza, czy jest jack 0.66.0 ale ja mam sciagnietego i zainstalowanego jacka-a 0.99.0 – jest to raczej nowsza wersja wiec chyba tez powinno dzialac. Komunikat mowi, ze pakiet “jack” nie zostal znaleziony w tej sciezce pkg-config. Jak zrobic zeby on go znajdywal, co gdzie wpisac. W /usr/bin jest plik pkg-config, ale jak go otwarlem to jest tam tylko mnostwo jakichs kropek, pojedynczych liter i w ogole nie wiem co trzeba byloby tam wpisac i gdzie. I nie wiem czy o to mu chodzi. Jesli ktos mial podobny problem lub wie co zrobic to bede naprawde potwornie wdzieczny.

:lammer:

dzieki, troche mnie to naprowadzilo - wpisalem w konsoli man pkg-config, troche poczytalem, przejzalem tez pomoc do tego programu jednak nadal nie rozumiem tego co mnie najbardziej interesuje:

PKG_CONFIG_PATH

A colon-separated (on Windows, semicolon-separated) list of

directories to search for .pc files. The default directory will

always be searched after searching the path; the default is lib-

dir/pkgconfig where libdir is the libdir where pkg-config was

installed.

tyle przeczytalem, ale nadal nie wiem jak dodac do tego PKG CONFIG PATH te sciezke do tego pliku jack.pc , bo chyba o to mu chodzi, nie wiem. Z tego tak wnioskuje co mi wyskakuje przy probie konfiguracji: Perhaps you should add the directory containing `jack.pc'

to the PKG_CONFIG_PATH environment variable

gdybys mogl cos podpowiedziec ... jak w tym PKG CONFIG PATH dodac te sciezke do tego jack.pc - sciezke znam tylko jak to zrobic ...

:lammer: