Obecny Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Jak z trybu tekstowego mogę dodać pakiety z płyty instalacyjnej, jest coś takiego jak dodaj/usuń pakiety chodzi mi konkretnie o dodanie przeglądarki LYNX w FC3 a druga sprawa to jak z trybu tekstowego instalować pakiety rpm -prosze sie nie smiac jestem nowy z tym systemem , mimo niektórych opinii system bardzo mi sie spodobał i mam zamiar nauczyc się jego obsługi jednak od czegos trzeba zacząć no i wpadłem instalując niewłasciwe sterowniki do grafiki teraz x'y w ogóle się nie odpalają wiec musze zainstalować nowe sterowniki z trybu tekstowego a wczesniej je sciągnąć za pomocą lynxa własnie, pozdrawiam i dziąkuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Jak z trybu tekstowego mogę dodać pakiety z płyty instalacyjnej, jest coś takiego jak dodaj/usuń pakiety chodzi mi konkretnie o dodanie przeglądarki LYNX w FC3 Po zamontowaniu płytki wchodzisz do katalogu z pakietami (/media/coś_tam/Fedora/RPMS) i wpisujesz: rpm -Uvh lynx-numerki.rpm W więszości przypadków będzie się jadnak pluło o zależności i wtedy lepiej używać yum/apt (trzeba miec dostep do netu): yum install lynx A tak trochę OT, to lynx jest do bani. Proponuję zainstalowac elinks - ma przeglądanie w panelach, lepiej pokazuje layout strony i w ogóle ;-) a druga sprawa to jak z trybu tekstowego instalować pakiety rpm Przeczytaj sobie to → http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=66&Itemid=34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obecny Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Faktycznie "YUM" działa wyśmienicie -żyjąc zaciemniony w łindołsach nie miałem pojęcia że istnieją takie polecenie, dziękuje bardzo za pomoc pytanie tylko skąd system po poleceniu yum install pobiera pakiety? gdzie są lokalizacje o serwerach itd ? czym różni się yum od apt ? to drugie jakos u mnie nie działa :/ elinks zainstalowałem tym samym sposobem no i faktycznie swietna przeglądarka a teraz coś zupełnie z innej beczki czy usuwająć gnoma poleceniem yum remove gdm (chyba) usówam również błedne wspomniane wczesniej sterowniki do grafiki po czym instalując nowego gnoma bądz inne kde przywróci mi to tym samym domyslne sterowniki z dystrybucji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 Faktycznie "YUM" działa wyśmienicie -żyjąc zaciemniony w łindołsach nie miałem pojęcia że istnieją takie polecenie Hehe, to coś takiego jak Kazaa+Emule+Azureus+Dodaj/Usuń aplikacje z Panelu Sterownia trzymane kilka lat na sterydach ;-) skąd system po poleceniu yum install pobiera pakiety? gdzie są lokalizacje o serwerach itd ? Wszystko jest zapisane w plikach konfiguracyjnych :-) Przejrzyj /etc/yum.conf oraz pliki w /etc/yum.repos.d/ czym różni się yum od apt ? to drugie jakos u mnie nie działa :/ Tutaj masz mniej więcej opisaną różnicę → https://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg00517.html Wiele osób lubi apt, ale mnie w nim drażnią dwie rzeczy: - przy aktualizacji potrafi zainstalować paczkę dla innej architektury (np. glibc dla i386 zamiast i686) - czasami może ostro namieszać. Ostanio pomagałem osobie, której apt usunął :-) Oczywiście, jak ktos zna się troche dłużej na Linuksie to się ustrzeże przed takimi próbami rozwiązania zalezności, ale dla poczatkujących może to nie być miłe wspomnienie. Aha, jak będziesz potem dodawał repozytoria do yum/apt to pamiętaj, że niektóre się 'gryzą' i są potem problemy (no, niedługo ruszy pełną parą Fedora Extras, więc ten problem będzie rozwiązany). czy usuwająć gnoma poleceniem yum remove gdm (chyba) usówam również błedne wspomniane wczesniej sterowniki do grafiki po czym instalując nowego gnoma bądz inne kde przywróci mi to tym samym domyslne sterowniki z dystrybucji ? Raczej nie. Pamiętaj, że Gnome/KDE to tylko środowiska graficzne. Jedynie odinstalowanie xorg-x11 mogłoby odinstalować sterowniki (a to i tak pod warunkiem, że były zainstalowane z paczki RPM). Tak się jednak nie rozwiązuje takich problemów. Lepiej powiedz, co i jak zinstalowałeś, że Ci nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obecny Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 hmmm... no wiec tak zaczeła się moja histeria szukałem sterowników do Ati Mobility M1, na jakimś anglojęzycznym forum doszukałem się sterowników ktore mialy teoretycznie pasowac jako że mam fc3 z x.org a o sterownikach do m1 nikt nie słyszał zainstalowałem jakąś paczeke z RPM'ow pod starsze xfree czy jak to sie tam nazywalo na tym skonczyla sie moja przygoda ze srodowiskiem graficznym a teraz w trybie tekstowym chce poprostu usunąć tamto i zainstalować konkretne sterowniki do mojej karty lub przynajmniej te oryginalne ktore sa z dystrybucja one sa do ati mobility (bez m1) strasznie mulaste itd ale przynajmniej dzialaja iksy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 zainstalowałem jakąś paczeke z RPM'ow pod starsze xfree czy jak to sie tam nazywalo Wystarczy wpisać: rpm -e nazwa_paczki (bez rpm na końcu). Jak nie pamiętasz jak to się nazywało, to wpisz: rpm -qa | grep -i kawałek_nazwy_paczki Jakby potem Xy dalej nie wstawały, to zobacz do /var/log/Xorg.0.log i ewentualnie wyedytuj /etc/X11/xorg.conf Zawsze potem możesz w trybie tekstowym uruchomić system-config-display i na nowo ustawić Xy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obecny Napisano Styczeń 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 hmmmm.... rpm -qa czy to wyswietlanie pakietów zainstalowanych można jakoś przerwać/zatrzymać ? tak by przeczytać początkowe pakiety (czytam biegle ale bez przesady ) jest coś jak /p w łindołsach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 czy to wyswietlanie pakietów zainstalowanych można jakoś przerwać/zatrzymać ? tak by przeczytać początkowe pakiety (czytam biegle ale bez przesady ) (Shit. Powiadomienia o odpowiedziach jakoś do mnie ostanio nie dochodzą :/ ) Tak, wystarczy przekierować sobie wyjście na jakis pager, np. less lub more rpm -qa | less rpm -qa | more Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi