Skocz do zawartości

Czy Można?

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym spróbować własnoręcznie zbudować jądro. Aktualnie mam 2.6.9-1.724_FC3, a chciałbym mieć 2.6.10. Ściągnąłem sobie linux-2.6.10.tar.bz2 i chciałbym zrobić to według przepisu ze stronki:

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-kernel-fc3.shtml

(Tak przy okazji przetłumaczyłem sobie te dwa, wedłóg mnie bardzo przydatne artykuły na polski:

Fedora Core 3 - Personal Installation Guide to Tweaking FC3

Fedore Core 3 - Notes to Recompile a Custom Kernel

Jeśli ktoś chce mogę wysłać :D

Jest tam napisane, że potrzebne są (_źrudła_ → źródła) ORT aktualnie zainstalowanego jądra, czyli 2.6.9-1.724_FC3, problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego pakietu. W związku z tym czy mogę wykozystać zamiast tego starszą wersję: kernel-2.6.9-1.667.src.rpm :?: A może (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie potrzeba aktualnych źrudeł, tylko skąd moge wtedy skopiować pliki .config :?:

Ja wczoraj zmienialem oryginalne jajko z FC3 wlasnie na 2.6.10. Jestem początkujący, ale wg mnie trzeba starych źródeł. Plik .config tworzysz wpisujac make menuconfig, jednak mnie sie nie chcialo brnac przez tą całą konfiguracje i wpisałem make oldconfig i musialem wybrac tylko konfiguracje do nowo dodanych elementow w 2.6.10. Po skonczeniu nastepnie polecenia make modules, make modules_install i make install. Na koniec dostalem gotowe jadro i wpisy w GRUBie. :)

Aktualnie mam 2.6.9-1.724_FC3, a chciałbym mieć 2.6.10.

Wystarczy zainstalować z updates-testing (z patchami -ac) lub z Rawhide'a (z patchami -bk):

http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/upda...testing/3/i386/

http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...86/Fedora/RPMS/

(Tak przy okazji przetłumaczyłem sobie te dwa, wedłóg mnie bardzo przydatne artykuły na polski:

Fedora Core 3 - Personal Installation Guide to Tweaking FC3

Fedore Core 3 - Notes to Recompile a Custom Kernel

Jeśli ktoś chce mogę wysłać :D

Wyślij na forum (at) fedora dot pl to ktoś to wrzuci na główną.

potrzebne są źrudła aktualnie zainstalowanego jądra, czyli 2.6.9-1.724_FC3

Ja nie wiem po co mu w ogóle paczka ze źródłami jądra :/ Konfiga ma przecież w /boot, a nawet jaky co, to zawsze można sobie sciągnąć z CVSa Fedory. Za dużo kombinowania...

problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego pakietu.

Oj, to słabo szukasz -> http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/SRPMS/

W związku z tym czy mogę wykozystać zamiast tego starszą wersję: kernel-2.6.9-1.667.src.rpm :?:

Pewnie tak...

Pełny sukces, żadnych problemów :D Teraz małe pytanko, czy jak mam jądro które zrobiłem sam, to czy bedą nadal mi działały yum, up2date i apt :?: Bo up2date coś mi się tu pluje:

Aktualnie używasz kernel-2.6.10, ale nie jest ono zainstalowane w formacie RPM. Zdecydowanie zalecane jest używanie oficjalnych jąder Linuksa firmy Red Hat. Korzystając z własnego jądra nie będziesz mógł skorzystać z żadnych poprawek błędów ani rozszerzeń funkcjonalności dostarczanych przez Red Hat a twoja konfiguracja nie może być wspierana. 

Czy to dotyczy ewentualnych poprawek jądra, czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT wszystkich RPMów :?:

czy jak mam jądro które zrobiłem sam, to czy bedą nadal mi działały yum, up2date i apt :?:

Tak, tylko będa chciały zainstalować nowsze jądro z (_rpma_ → RPM-a) ORT.

Korzystając z własnego jądra nie będziesz mógł skorzystać z żadnych poprawek błędów ani rozszerzeń funkcjonalności dostarczanych przez Red Hat a twoja konfiguracja nie może być wspierana. 

Czy to dotyczy ewentualnych poprawek jądra, czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT wszystkich RPMów :?:

Raczej jądra (chociaz może miec wpływ na działanie innych programów) - w Fedorze developerzy kernela dają czasami ciekawe patche, ktorych nie ma w oficjalnej linni. Na razie co mi przychodzi na myśl to to -> http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...y/msg00031.html :D Na Twoim miejscu zainstalowałbym kernel z paczki lub przekompilował jeszcze raz, ale tym razem używając źródeł z Fedory. Kernel z kernel.org nie jest patchowany na bierząco (właściwie to jest, ale to trafia do łatek -bk) - sprawami bezpieczeństwa i ogólnym doszlifowaniem zajmują się dystrybutorzy.

A odnośnie samej informacji z up2date: taki tekst to raczej jest skierowany do klientów RHEL, a to co widzisz, to pewnie pozostałość z RH9 ;-) Jak ktoś instaluje inny kernel, to traci support czy jakoś tak.

ROTFL - jądro kompilowałem już nie raz ale pod User-Mode-Linux. Chyba zaraz siądę i to zrobię, skoro takie fajne teksty się pojawiają :)

A jeśli chodzi o Twoje obawy - to bez jaj - zmiana jądra _może_ spowodować jakieś problemy, ale raczej to się stanie dopóki nie będziesz strasznie mącił w jego konfiguracji.

Poza tym dotyczy to IMHO starsych jąder, gdzie RH był zawsze do przodu i wprowadzał swoje kombinacje, z tego co wiem z serią 2.6.X już tak nie wymyśla.

Dzięki za pomoc :D

Już widziałem, że jest RPM z najnowszym jądrem dla FC3, który zainstaluje. Tamte jądro kompilowałem bo poprostu chciałem się tego nauczyć :D Teraz mam takie pytanie, jak zainstaluje najnowszą paczkę, to jak usunąć własnoręcznie skompilowane jądro :?:

I drugie pytanie, czy można rekompilować jądro z RPM i jak to się robi, bo chciałbym wyłączyć RIVA i włączyć obsługie ntfs a nie instalować RPM od livny :?:

Poza tym dotyczy to IMHO starsych jąder, gdzie RH był zawsze do przodu i wprowadzał swoje kombinacje, z tego co wiem z serią 2.6.X już tak nie wymyśla.

Oj, wymyśl, wymyśla. Chociażby wymyślony przez Arjana van de Vena patch włączający 4k stos, podpisywanie kluczem GPG modułów jądra, patche Execshield, możliwośc zmiany romiaru podmontowanej partycji na ext3, itd. W przypadku jąder z serii 2.6 większość patchy ostatecznie trafia wczesniej lub później do 'oryginalnego' jądra, więc nie ma aż tak dużych różnic jak w przypadku jąder z serii 2.4

jak zainstaluje najnowszą paczkę, to jak usunąć własnoręcznie skompilowane jądro :?:

Wywalić niepotrzebne pliki w /boot oraz katalog /lib/modules/wersja_Twojego_jądra

I drugie pytanie, czy można rekompilować jądro z RPM i jak to się robi, bo chciałbym wyłączyć RIVA i włączyć obsługie ntfs a nie instalować RPM od livny :?:

Można to zorbić tak:

- przygotowyjesz źródła tak jak w opisie umieszczonym na fedora.pl

- z $(rpm --eval %{_sourcedir}) kopiujesz odpowiedni konfig i nadajesz mu nazwę .config

- wrzucasz to do katalogu z przygotowanymi źródłami

- odpalasz make menuconfig czy jak tam wolisz

- po konfiguracji kopiujesz .config z powrotem do $(rpm --eval %{_sourcedir}), ale nadajesz nazwę taką, jak miał poprzednio (np. config-i686)

- wywalasz przygotowane źródła i odpalasz kompilację:

rpmbuild -bb --target=i686 $(rpm --eval %{_spesdir})/kernel-2.6.spec

czy jakoś tak (piszę z pamięci - dawno tego nie robiłem).

Aha, w specu warto powyłączać niektóre funkcje, np budowanie jąder dla systemów SMP, itd.

Zrobiłem tak jak napisałeś ale coś poszło nie tak. Najpierw dostałem tysiące warningów, potem jak było stage 2 to znowu same errory a na koniec wyskoczyło error building rpm package i koniec. Po tym miałem troche problemów bo nie mogłem zalogować się jako root a jak zrestartowałem kompa to nie mogłem znowu zalogowac się jako user. ale sobie z tym poradziłem, wyczsyściłem dysk pokasowałem niepotrzebne pliki i przywróciłem logiowanie w kde bo logowało mi się do takiej małej dziwnej konsolki :D Ale dalej nie wiem jak przekomilować jądro aby włączyć ntfs i wyłączyć riva :(

Najpierw dostałem tysiące warningów, potem jak było stage 2 to znowu same errory a na koniec wyskoczyło error building rpm package i koniec.

Jak nie podasz co to za błędy, to nie będę mógł Ci pomóc. Przypuszczam, że zabrakło CI miejsca na dysku. Nie włączyłeś czasem opcji debugowania? Kiedyś na fedora-test-list był podobny wątek i przy włączonej tej opcji źródła zajmowały kilkaset MB.

Błędów miałem bardzo dużo, ale ten który spowodował zakończenie mówił coś o błędzie budowania RPM. teraz nie jestem w stanie napisać co dokładnie bo nie zapisałem tego (może jest jakieś coś ala windowsowy dziennik zdarzeń z którego mógłbym odczytać komunikaty błędów które wystąpiły :?:), ale bardzo możliwe, że zbrakło mi miejsca. Wolnego miejsca przed tym miałem 1 GB a na koniec nie zostało nic. Podobno na kompilację jądra starczy około 400 MB a mi zajmuje to o wiele więcej, więc może mam włączoną tą opcję debugowania. Jak ją wyłączyć :?:

Błędów miałem bardzo dużo, ale ten który spowodował zakończenie mówił coś o błędzie budowania RPM. teraz nie jestem w stanie napisać co dokładnie bo nie zapisałem tego (może jest jakieś coś ala windowsowy dziennik zdarzeń z którego mógłbym odczytać komunikaty błędów które wystąpiły :?:)

Błędy budowani wynikaja z innych błedów - jeśli nie powiesz co się stało, to nic nie wymyślę :P Zapis budowy paczki może jeszcze został w $(rpm --eval %{_tmppath}) - powinien być tam jakiś plik z 'rpm' w nazwie.

aPodobno na kompilację jądra starczy około 400 MB a mi zajmuje to o wiele więcej, więc może mam włączoną tą opcję debugowania. Jak ją wyłączyć :?:

https://www.redhat.com/archives/fedora-list...e/msg01776.html

Przypuszczam, że budowałeś też paczkę dla SMP i dlatego zeżarło tyle miejsca.

Zrobiłem tak jak napisałeś i znalazłem pliczek rpm-tmp.29696, i okazało się, że naprawdę jądro było budowane dla SMP (cokolwiek to znaczy :D ):

# prepare directories
rm -rf $RPM_BUILD_ROOT
mkdir -p $RPM_BUILD_ROOT/boot

BuildKernel

BuildKernel smp

###
### install
###

Jak to wyłączyć:?:

Na początku jest też: RPM_OPT_FLAGS="-O2 -g -pipe -m32 -march=i686 -mtune=pentium4" a mam Athlona XP 1.7 jak zmienić flagi na Athlona :?:

Może to głupie pytanie, ale gdzie mam wyłączyć opcję debugowania, w kernel-2.6.spec :?: Jest tam linijka perl -p -i -e "s/^CONFIG_DEBUG_INFO.*/# CONFIG_DEBUG_INFO is not set/"$RPM_BUILD_ROOT/usr/src/linux-%{KVERREL}/configs/* więc chyba jest wyłączone :?:

PS. Wielkie dzięki za wytrwałość i anielską cierpliwość :D

okazało się, że naprawdę jądro było budowane dla SMP (cokolwiek to znaczy :D ):

[ciach]

Jak to wyłączyć:?:

Jądra z nazwą smp, to jądra dla systemów wieloprocosorowych lub procków z HT. Jak chcesz to wyłączyć, to w kernel-2.6.spec zamień

%define buildsmp 1

na

%define buildsmp 0

Na początku jest też: RPM_OPT_FLAGS="-O2 -g -pipe -m32 -march=i686 -mtune=pentium4" a mam Athlona XP 1.7 jak zmienić flagi na Athlona :?:

Poszukaj na forum o optflags - paiętaj tylko, że zbytnie podkręcanie opcji kompilatora w przypadku kernela może powodować niestabilną pracę systemu.

Aha, warto też w konfiguracji jądra wybrać odpowiednie opcje. Niektóre informacje zawarte tutaj → http://www.fedoranews.org/contributors/vit..._domingos/ntfs/ mogą Ci się przydać.

Może to głupie pytanie, ale gdzie mam wyłączyć opcję debugowania, w kernel-2.6.spec :?: Jest tam linijka perl -p -i -e "s/^CONFIG_DEBUG_INFO.*/# CONFIG_DEBUG_INFO is not set/"$RPM_BUILD_ROOT/usr/src/linux-%{KVERREL}/configs/* więc chyba jest wyłączone :?:

Jak się przyjrzysz uważnie, to zobaczysz, że te linijki zawarte są w czymś takim

%if %{buildsource}

[ciach]

%endif

tak więc, jak normalnie budujesz kernel, to zostanie to pominięte.

Najprościej będzie, jak wykonasz te polecenia na Twoim configu (trzeba tylko pozamieniać nazwy zmiennych na prawdziwe ścieżki).

Aha, te inne polecenia z "debug" tez możesz wykonać.

Teraz to już powinienes sobie poradzić :-)

Dzisiaj po południu, jak wrócę z roboty w końcu będę miał trochę czasu, to sróbuje jeszcze raz. Mam nadzieję, że tym razem mi się uda. Bardzo zależy mi na częściowym zapisie na ntfs dlatego nie chcę instalować rpm od livny bo one nie posiadają tej funkcji (chyba, przynajmniej ja nie mogę nic zrobić :D ). Już widziałem, że wyszło kolejne jajko do FC3. W związku z częstym ich wypuszczaniem mam małe pytanie, czy jak przekompiluję jądro i włącze obsługę ntfs oraz wyłączę FB_RIVA i wypuszczą nową wersję jądra, to czy znowu będę musiał przekompilować jądro, czy też nowe jądro zauważy moje ustawienia i zastosuje je dla siebie :?: