manxx_hunter Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Chciałbym postawić rewer na FC3, niestety nic konkretnego nie znalazłem na forum. Konkretnie nie wiem co trzeba zainstalować. Mam w komputerze dwie karty sieciowe i co dalej. Nie wiem czy nie będzie problemu jak nie wszystkie komputery w sieci mają linuksa. Jak zrobić żeby ten serwer pracował jako router. Proszę o pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linmar Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 nie istotne jest jczy wszystkie komputery w sieci mają linuksa jeśli tylko chcesz udostępnić internet, natomiast jeśli chcesz udostepniać lakieś pliki czy drukarki to (_napewno_ → na pewno) ORT musisz uruchomić server samby. Musisz określić jakie usługi chcesz udostępnić w swojej sieci i takie servery postawić. Jeżeli chodzi ci tylko o udostępnienie internetu to najpierw musisz uruchomić funkcje routingu: edytujesz plik /etc/sysconfig/network komentujesz GATEWAY= i wpisujesz GATEWAYDEV=eth0 (jeśli internet masz podłączony do 1 karty sieciowej) i to zapisujesz, potem edytujesz plik /etc/sysctl.conf i w lini net.ipv4.ip_forward = 0 zmieniasz 0 na 1 i zapisujesz. po restarcie sieci masz router, ale żeby działał internet musisz uruchomić squida lub masquerade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Na FORUM nie ma nic konkretnego?????? A przynajmniej wiesz gdzie jest opcja szukaj i jak się ją wykorzystuje???? Napisz co konkretnie Ciebie interesuje, żeby było na tym Routerze. Czy ma być DHCP, czy modem jest xDSL Ethernet czy USB, czy ma być SAMBA, Szukaj dobrze a znajdziesz (_napewno_ → na pewno) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 Było już o tym na formum Po drugie jest pełno Howto w sieci a przede wszystkim net3-howto Po trzecie większość z tego co chcesz zrobić jest opisana tu. Pozdrawiam ps rewer? pisze się rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 Dzięki za INFO, wiem to co chciałem. Jakby coś to się jeszcze będę odzywać na forum. POZDROWIENIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi