MrReal Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Utworzyłem specjalnie dla osób które łączą się z ftp użytkownika ftpuser i dodałem go do grupy ftp. Jak zablokować możliwość zalogowania się na to konto? Myślałem może o wyłączeniu powłoki dla ftpuser ale jak to zrobić? Chce żeby na ftpuser można było się zalogować tylko przez ftp. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 zmien userowbi na brak powłoki /sbin/nologin poleceniem adduser jakistam -s /sbin/nologin najlepiej man adduser i masz wszystko albo użyj GUI "user and group " i sobie zmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Zmien wpis w /etc/passwd na cos takiego: loginFtp:x:500:500:Comments:/home/loginFtp:/sbin/nologin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Styczeń 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 haha ale fajnie zrobiłem plik /etc/nologin.txt (man nologin). Jak ktoś spróbuje się zalogować to mu wyskoczy Access Denied! Groźnie Dzięki za info Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi