jacek_ Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Wiem, że to już było, ale nie mogę sobię z tym poradzić, proszę o pomoc. +--------+ +----------+ | DHCP | | komputer | +--------+ |provider|<-------| domowy |<-------| laptop | | | |(DHCP dla | +--------+ +--------+ |laptopa) -| | Fedora 3 | +----------+ To jest schemat mojej sieci. W mojej sieci adres IP dla komputera domowego otrzymuję dzięki DHCP. Chciałbym, aby adres IP dla laptopa był nadawany przez komputer domowy (DHCP) i komputer domowy udostępniał połączenie dla laptopa. W Windowsie ustawiam "Udostępnianie połączenia sieciowego" i tyle, działa. Jak to zrobić w Fedorze 3? (_acha_ → aha) ORT, Na komputerze domowym karta łącząca się z internetem to eth0, a ta która ma się łączyć z laptopem to eth1. Proszę o wyrozumiałość i w miarę proste wytłumaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Poszukaj na forum informacji na temat maskarady, było wiele razy razem z gotowymi skryptami (np. TEN). Albo łatwiejsze rozwiązanie, zainstaluj Firestartera. Najlepiej yum'em albo apt'em. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek_ Napisano Styczeń 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2005 Bardzo dziękuję. Firestarter jest fantastycznym narzędziem. Bez problemu sobie skonfigurowałem usostępnianie połączenia. EDIT: A jednak coś jest nie tak. Jeśli podłączam swojego laptopa (Linux) wyszstko jest ok. Gdy podłączam laptopa brata (Windows XP) to ten nie może pobrać info z DHCP . Ktoś wie co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi