Kris4 Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Mam FC3. Zainstalowałem sobie sambę i ustawiłem ją jako Primary Domain Controler, ale mam problem z dodaniem komputerów do tej domeny. Komputer z Win98 bez problemu loguje się do domeny, zaś z WinXP i Linux są problemy. Podczas dodawania WinXP do domeny każe mi wpisać użytkownika i hasło mające prawa do dodawania do domeny. Wpisuje root i hasło i dostaję komunikat: Odmowa dostępu. Przy dodawaniu (_linux'a_ → Linuksa) ORT za pomocą fraficznę nakładki nic nie wypisuje tzn. ze jest błąd lub że dodał do domeny. Kiedy dodaję w terminalu informuje mnie, ze uzytkownik nie ma odpowiednich przywilejów (tzn. root bo za pomoca jego chciałem dodać). O co chodzi? Czy do dodawania do domeny potrzebny jest inny użytkownik niz root? Przy konfiguracji PDC korzystałem z opisu ze strony www.banita.pl Mój smb.conf: [global] netbios name = ARCHIWUM server string = ARCHIWUM workgroup = WARIACI guest account = archiwum security = user encrypt passwords = yes update encrypted = No smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd unix password sync = no # konta maszyn Samba 3.0 add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no map to guest = Bad User domain logons = yes logon script = logon.bat # opcje logów i rejestrowania log file = /var/log/samba/log.%I max log size = 50 log level = 2 # opcje przeglądarki, domeny, serwera czasu os level = 200 domain master = yes local master = yes prefered master = yes time server = yes wins support = yes # opcje sieciowe interfaces = 192.168.0.1 127.0.0.1 hosts allow = 192.168.0. bind interfaces only = yes # Skrypty Logowania [netlogon] path = /etc/samba/logon comment = Usługa logowania domenowego guest ok = no browseable = no write ok = no # Katalogi Domowe Użytkowników [homes] comment = Katalog Domowy guest ok = no browseable = no write ok = yes Jak dodałem komputer z WinXP ręcznie (z terminala) teź nie mogłem go dodac do domeny. Z góry dzięki. Notatka 31.01.2005 Czyżby nikt nie miał takiego problemu?? A może ktoś używa FC3 jako PDC to jakby mógł podac swoja konfigurację. Jeszcze raz prośba o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregg Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 musisz dodać konto roota so samby: smbpasswd -a root i ustawić hasło potem jak dodajesz kompa to podajesz użytkownik 'root' i hasło to samo co w sambie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi