Skocz do zawartości

Bardzo Dziwna, Trudna Skomplikowana Sprawa....

mcaron

Rekomendowane odpowiedzi

Może to trochę naokoło ale powinno dzialać.

Jak rozumiem nie możesz zalogować się w X. Wciśnij <ctrl>+<alt>+F1 i zaloguj się jako root.

# telinit 3

w jakimś edytorze (może być edytor w mc) w pliku /etc/sysconfig/desktop dodaj linijkę:

DISPLAYMANAGER="XDM" (lub "KDE" jak masz)

zapisz i teraz

# telinit 5

powinien uruchomić się graficzny ekran logowania, Jeśli nie przejdzie automatycznie na konsolę 7 to daj <ctrl>+<alt>+F7. Zaloguj się i uruchom

$ gdmsetup &

zostaniesz poproszony o hasełko (_root'a_ → roota) ORT. W programie zmień theme na jakiś inny.

Teraz możesz w etc/sysconfig/desktop zmienić DISPLAYMANAGER="GNOME". Przy następnym logowaniu nie powinno być problemu.

Możesz jeszcz zamiast powyższego ręcznie wyedytować /etc/X11/gdm/gdm.conf ale chyba szybciej będzie tak jak napisałem wyżej.

Pozdrawiam

Jak rozumiem nie możesz zalogować się w X. Wciśnij <ctrl>+<alt>+F1 i zaloguj się jako root.

# telinit 3

W tym miejscu nic sie nie pojawilo, po prostu czarny ekran. Zrobilem reset i juz pominalem ten punkt.

w jakimś edytorze (może być edytor w mc) w pliku /etc/sysconfig/desktop dodaj linijkę:

zapisz i teraz

# telinit 5

rowniez bez rezultatow. Pojawial sie tylko komunikat o ktorym piaslem wyzej.

powinien uruchomić się graficzny ekran logowania, Jeśli nie przejdzie automatycznie na konsolę 7 to daj <ctrl>+<alt>+F7. Zaloguj się i uruchom

$ gdmsetup &

zostaniesz poproszony o hasełko (_root'a_ → roota) ORT. W programie zmień theme na jakiś inny.

Teraz możesz w etc/sysconfig/desktop zmienić DISPLAYMANAGER="GNOME". Przy następnym logowaniu nie powinno być problemu.

nic takiego sie nie pojawilo :( czarny ekran lub ten sam komunikat :( moze jeszcze jakies sugestie? bardzo prosze.

A możesz się zalogować w trybie graficznym mimo tego komunikatu?

/*edit*/

ok, to wytłumaczę Ci to łopatologicznie ;)

# telinit 3

W tym miejscu nic sie nie pojawilo, po prostu czarny ekran. Zrobilem reset i juz pominalem ten punkt.

telinit 3 wyłącz Xserver, dlatego miałeś czarny ekran. Jednak nie przeszkadza to w pracy na konsoli. Dlatego napisałem żebyś wcisnął <ctrl>+<alt>+F1 (F1 do F6 to kolejne konsole tekstowe, F7 i ew. F8 to sesje X). Na (_root'a_ → roota) ORT musisz się zalogować w konsoli.

zapisz i teraz

# telinit 5

rowniez bez rezultatow. Pojawial sie tylko komunikat o ktorym piaslem wyzej.

Ten komunikat wywala GDM, żeby go nie było musisz jako manager logowania użyć KDM lub XDM. Ale żeby to zrobić trzeba zrestartować Xserver, czyli musisz zrobić telinit 3 i później telinit 5.

$ gdmsetup &

nic takiego sie nie pojawilo czarny ekran lub ten sam komunikat

Bo musisz zmienić theme'a dla GDM. Już w trybie graficznym uruchom gdmsetup, masz tam zakładkę 'Graficzny ekran powitalny' i tam musisz zaznaczyć inny motyw (nie wystarczy go tylko podświetlić, musisz kliknąć w radiobuttona). Ew. w zakładce 'Ogólnie' - Ekran powitalny - lokalnie wybierz 'standardowy ekran powitalny'

• 1 month later...

Dzisiaj miałem podobny problem.

Bawiłem się panelem startowym w gnome i wgrywałem różne GDM themes prosto z gnome-look.org

Zainstalowaelm: lurkinthedark wylogowałem się i KRACH... nie zaloguje się

Nie może znaleźć pliku:

/usr/share/gdm/themes/*jakaś tam nazwa tematu*/lurker.jpg

okazało się jednak później, że plik był

wystarczyło tylko zmienić nazwę.