mcaron Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Po update systemu pokazuje mi taki komunikat przy starcie: Przy odczytywaniu motywu wystapil blad. Nie moge odczytac formatu obrazu w pliku: /usr/share/gdm/themes/defoult/icon-languages.png ma ktos jakis pomysl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Może to trochę naokoło ale powinno dzialać. Jak rozumiem nie możesz zalogować się w X. Wciśnij <ctrl>+<alt>+F1 i zaloguj się jako root. # telinit 3 w jakimś edytorze (może być edytor w mc) w pliku /etc/sysconfig/desktop dodaj linijkę: DISPLAYMANAGER="XDM" (lub "KDE" jak masz) zapisz i teraz # telinit 5 powinien uruchomić się graficzny ekran logowania, Jeśli nie przejdzie automatycznie na konsolę 7 to daj <ctrl>+<alt>+F7. Zaloguj się i uruchom $ gdmsetup & zostaniesz poproszony o hasełko (_root'a_ → roota) ORT. W programie zmień theme na jakiś inny. Teraz możesz w etc/sysconfig/desktop zmienić DISPLAYMANAGER="GNOME". Przy następnym logowaniu nie powinno być problemu. Możesz jeszcz zamiast powyższego ręcznie wyedytować /etc/X11/gdm/gdm.conf ale chyba szybciej będzie tak jak napisałem wyżej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaron Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Jak rozumiem nie możesz zalogować się w X. Wciśnij <ctrl>+<alt>+F1 i zaloguj się jako root. # telinit 3 W tym miejscu nic sie nie pojawilo, po prostu czarny ekran. Zrobilem reset i juz pominalem ten punkt. w jakimś edytorze (może być edytor w mc) w pliku /etc/sysconfig/desktop dodaj linijkę: DISPLAYMANAGER="XDM" (lub "KDE" jak masz) zapisz i teraz # telinit 5 rowniez bez rezultatow. Pojawial sie tylko komunikat o ktorym piaslem wyzej. powinien uruchomić się graficzny ekran logowania, Jeśli nie przejdzie automatycznie na konsolę 7 to daj <ctrl>+<alt>+F7. Zaloguj się i uruchom $ gdmsetup & zostaniesz poproszony o hasełko (_root'a_ → roota) ORT. W programie zmień theme na jakiś inny. Teraz możesz w etc/sysconfig/desktop zmienić DISPLAYMANAGER="GNOME". Przy następnym logowaniu nie powinno być problemu. nic takiego sie nie pojawilo czarny ekran lub ten sam komunikat moze jeszcze jakies sugestie? bardzo prosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 A możesz się zalogować w trybie graficznym mimo tego komunikatu? /*edit*/ ok, to wytłumaczę Ci to łopatologicznie Jak rozumiem nie możesz zalogować się w X. Wciśnij <ctrl>+<alt>+F1 i zaloguj się jako root. # telinit 3 W tym miejscu nic sie nie pojawilo, po prostu czarny ekran. Zrobilem reset i juz pominalem ten punkt. telinit 3 wyłącz Xserver, dlatego miałeś czarny ekran. Jednak nie przeszkadza to w pracy na konsoli. Dlatego napisałem żebyś wcisnął <ctrl>+<alt>+F1 (F1 do F6 to kolejne konsole tekstowe, F7 i ew. F8 to sesje X). Na (_root'a_ → roota) ORT musisz się zalogować w konsoli. w jakimś edytorze (może być edytor w mc) w pliku /etc/sysconfig/desktop dodaj linijkę: DISPLAYMANAGER="XDM" (lub "KDE" jak masz) zapisz i teraz # telinit 5 rowniez bez rezultatow. Pojawial sie tylko komunikat o ktorym piaslem wyzej. Ten komunikat wywala GDM, żeby go nie było musisz jako manager logowania użyć KDM lub XDM. Ale żeby to zrobić trzeba zrestartować Xserver, czyli musisz zrobić telinit 3 i później telinit 5. powinien uruchomić się graficzny ekran logowania, Jeśli nie przejdzie automatycznie na konsolę 7 to daj <ctrl>+<alt>+F7. Zaloguj się i uruchom $ gdmsetup & zostaniesz poproszony o hasełko (_root'a_ → roota) ORT. W programie zmień theme na jakiś inny. Teraz możesz w etc/sysconfig/desktop zmienić DISPLAYMANAGER="GNOME". Przy następnym logowaniu nie powinno być problemu. nic takiego sie nie pojawilo czarny ekran lub ten sam komunikat Bo musisz zmienić theme'a dla GDM. Już w trybie graficznym uruchom gdmsetup, masz tam zakładkę 'Graficzny ekran powitalny' i tam musisz zaznaczyć inny motyw (nie wystarczy go tylko podświetlić, musisz kliknąć w radiobuttona). Ew. w zakładce 'Ogólnie' - Ekran powitalny - lokalnie wybierz 'standardowy ekran powitalny' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaron Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 A możesz się zalogować w trybie graficznym mimo tego komunikatu? Nie... pokazuje sie komunikat (teraz juz od troche zmienionej tresci bo troche kombinowalem i tym razem nie znajduje jakiegos pliku) ale dalej sie nie da nic zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirov Napisano Marzec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2005 Dzisiaj miałem podobny problem. Bawiłem się panelem startowym w gnome i wgrywałem różne GDM themes prosto z gnome-look.org Zainstalowaelm: lurkinthedark wylogowałem się i KRACH... nie zaloguje się Nie może znaleźć pliku: /usr/share/gdm/themes/*jakaś tam nazwa tematu*/lurker.jpg okazało się jednak później, że plik był wystarczyło tylko zmienić nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi