jakub.s Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Zaznaczam że jestem początkujący. Po instalacji fedory (core 3) postanowiłem jak bozia przykazała przekompilować sobie porządnie jajko. Nie znalazłem źródeł więc ściągnąłem sobie źródło jajka 2.6.10 z kernel.org. Rozpakowałem go /usr/src i wyszło mi: # make menuconfig /usr/src/linux-2.6.10/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: command not found /usr/src/linux-2.6.10/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: command not found HOSTCC scripts/basic/fixdep /bin/sh: gcc: command not found make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Błąd 127 make: *** [scripts_basic] Błąd 2 Przyznaje, że nie wiem o co chodzi. Zależy mi aby wkompilować sobie pewne rzeczy i zrobić to jajko pod mojego athlona a tu taka kiła.. Temat drugi to budowa paczki. Ściągnąłem pakiet kernel-2.6.9-1.667.src.rpm. Pakiet zainstalowałem i zgodnie z opisem (http://www.fedora.pl/site/index.php?option=content&task=view&id=81) przystąpiłem do budowy źródeł kernela. po wydaniu polecenia dostaje błąd: # rpmbuild -bp --target=i686 kernel-2.6.spec Budowanie dla platform: i686 Budowanie dla i686 błąd: Niespełnione zależności budowania: gcc >= 2.96-98 jest wymagany przez kernel-2.6.9-1.667.root.i686 redhat-rpm-config jest wymagany przez kernel-2.6.9-1.667.root.i686 Czy to możliwe że mam jakiś stary gcc?? Czy moze brakuje jakiejś paczki.. Pliss. pomóżcie ruszyć lamerowi z miejsca. Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Czy to możliwe że mam jakiś stary gcc?? Nie, możliwe że nie masz wcale gcc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub.s Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Tak właśnie było.. Dzięki. Problem rozwiązany.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi