manxx_hunter Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Proszę pilnie o pomoc, Fedora przestała działać, nie włącza się, nie pojawia się ekran z suwakiem postępu, ten w którym można kliknąć "pokaż detale". Co zrobić ? Ostatnie co robiłem przed resetem komputera wpisałem tak: chmod 700 /etc zresetowałem kompa, wpisałem tak bo chciałem mieć możliwość zmiany ikon na pulpicie, i otrzymałem komunikat że nie mam do tego praw dostępu i pisało że nie ma dostępu do /etc........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Wystartuj komputer z RescueCD albo z pierwszej płyty w trybie rescue, zrób: # chroot /mnt/sysimage # chmod 755 /etc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 z pierwszej płyty w trybie rescue Jak to zrobić, wkładam pierwszą płytę, wciskam F5 (rescue) i później uruchamia mi się instalacja FC3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Przy boot: wpisz poprostu linux rescue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Działa super, dzięki. Powiedz mi jeszcze jak zrobić, to co było powodem tego że się popsuło, czyli: Zainstalowałem mplayera, tak jak zawsze instalowałem wszystko OK, tylko teraz chciałem mieć go na pulpicie przeniosłem na pulpit ale z domyślną ikoną i chciałbym ją zmienić, jak chciałem zmienić pisał mi że nie mam praw dostępu, żeby móc to zmieniać. Co zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2005 Zainstalowałem mplayera, tak jak zawsze instalowałem wszystko OK, tylko teraz chciałem mieć go na pulpicie przeniosłem na pulpit ale z domyślną ikoną i chciałbym ją zmienić, jak chciałem zmienić pisał mi że nie mam praw dostępu, żeby móc to zmieniać. Co zrobić ? Klikasz prawym -> właściwości -> uprawnienia i zaptaszkuj zapis dla wlaściciela. Proste, co nie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 No nie wiem czy takie proste doszedłem do tego tylko stanąłem jak zobaczyłem, że właścicielem jest root i teraz czy to jest takie proste Gdziesz trzeba zmienić uprawnienia, ale nie wiem gdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Otwórz terminal ii: $ su - # cd /home/nazwa_usera/Desktop/ # chown nazwa_usera:500 ./mplayer.desktop # chmod 644 ./mplayer.desktop Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Dzięki wszystko OK, tylko że musiałem wpisać chown user:500 /etc/X11/applnk/Multimedia/gmplayer.desktop chmod 644 /etc/X11/applnk/Multimedia/gmplayer.desktop czy to niczemu nie przeszkadza ? i dlaczego musiałem udostępnić w katalogu /etc ? i co oznacza 500 w pierszej linijce, user to użytkownik a 500 to grupa ? dlaczego akurat 500 czy to znaczy że tylko właściciel ma uprawnienia a reszta nie ? tak ja to rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Styczeń 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Dzięki wszystko OK, tylko że musiałem wpisać chown user:500 /etc/X11/applnk/Multimedia/gmplayer.desktop chmod 644 /etc/X11/applnk/Multimedia/gmplayer.desktop Myślałem, że chodziło Ci o aktywator na pulpicie a nie w głownym menu. czy to niczemu nie przeszkadza ? http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=12083 i dlaczego musiałem udostępnić w katalogu /etc ? Robiąc chmod 700 /etc niczego nie odostępniłeś tylko zabrałeś prawa dla wszystkich poza root'em. Dlatego nie mogłeś uruchomić komputera. Więcej info: man chmod i co oznacza 500 w pierszej linijce, user to użytkownik a 500 to grupa ? tak dlaczego akurat 500 czy to znaczy że tylko właściciel ma uprawnienia a reszta nie ? Zobacz jak to wygląda w system-config-users i poczytaj sobie man chown Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Styczeń 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Chodziło mi o aktywator na pulpicie, ale przenosząc go z menu i klikałem "dowiąż" zamiast "kopiuj" z menu głównego, więc dlatego nie działało i w sumie wychodziło na to, że chodziło o menu główne , w każdym razie już teraz wiem o co chodzi, wielkie dzięki za pomoc POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi