jdoe Napisano Styczeń 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2005 Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się stało? Kiedy otwieram terminal, dostaję komunikat następującej treści: id: nie można znaleźć nazwy użytkownika o ID 500 [i have no name!@localhost ~]$ W menedżerze użytkowników normalnie jest widoczny :/ A żeby było jeszcze śmieszniej to po zalogowaniu się jako root i odpaleniu skryptu sprawdzającego wersję X'ów otrzymuję nast. komunikat: Your possibly not running this script from the console or maybe you simply dont have the console ownership. Unable to determine XFree86 Version. Stopping now. O co tu chodzi??? ----------------------------------------- ok. pierwszy problem rozwiązałem, ale nadal nie rozumiem o co chodzi w drugim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordian Napisano Styczeń 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2005 A może byś napisał jak go rozwiązałeś ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdoe Napisano Styczeń 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2005 Przypomniało mi się, że bawiłem się prawami dostępu takich plików jak /etc/passwd, shadow i syslog.conf. Pozmieniałem im atrybuty tak, że tylko root mógł mieć do nich dostęp, co oczywiście okazało się błędem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi