Skocz do zawartości

Iptables + Lstat + Squid

MrReal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Poradźcie prosze jak należy ustawić regułki iptables aby lstat zliczał ruch www przez transparentnego squida. Nie jest to chyba takie trudne na jakie wygląda i problem leży tylko w odpowiednim manipulowaniu iptables, a ja już się pogubiłem :unsure:

Na początku jest coś takiego:

$IPT -t nat -A PREROUTING -s $INTNET -p tcp -d ! $INTNET --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080

Czyli przekierowanie wszystkiego na squida.

Po drugie NAT:

$IPT -t nat -A POSTROUTING -o $EXTIF -s $ip -j SNAT --to $EXTIP

Dalej jest FORWARD (dla download i upload):

$IPT -A FORWARD -i $EXTIF -o $INTIF -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j $DOWN

$IPT -A FORWARD -i $INTIF -o $EXTIF -j $UPL

A DOWN i UPL to nic innego jak:

$IPT -A $DOWN -i $EXTIF -p all -d $ip -j ACCEPT

$IPT -A $UPL -o $EXTIF -p all -s $i -j ACCEPT

Czyli jak już coś trafi do DOWN albo UPL to zostaje przepuszczone. Każdy ip z LANu ma tutaj swój wpis po to właśnie aby było skąd czerpać dane do lstata.

Wszystko działa super o ile nie ma squida.

Jak włączam przekierowanie na squida to nagle pakiety z www przestają iść przez FORWARD?. Nie czaje tego no bo jak to? To którędy idą jak nie przez FORWARD a dalej przez DOWN lub UPL :blink:

W lstat nie rejestruje ruchu na poszczególnych ip. (za to rejestruje ruch z INPUT w którym widać że coś tam jednak idzie)

Ja to rozumiem tak (bez proxy):

Idzie pakiet -> włazi do FORWARD -> przechodzi przez DOWN -> coś tam sobie robi w POSTROUTING -> idzie do destination w LANie

Z proxy jest chyba tak:

Idzie pakiet -> wchodzi do PREROUTING -> zmienia się jego dport na 8080 -> idzie do INPUT -> wchodzi do squida -> idzie OUTPUT -> w LAN

No tak.... ;) i w tym momencie mnie oświeciło :P

Ale żeby powyższe pisanie nie poszło na marne to napisze co wystarczyło zrobić :D

$IPT -A OUTPUT -o $INTIF -p tcp -s $INTIP -d $INTNET --sport ! $PROXY -j ACCEPT

$IPT -A OUTPUT -o $INTIF -s $INTIP -d $INTNET -j $WWW

WWW:=

$IPT -A $WWW -o $INTIF -p all -d $ip -j ACCEPT

<jupi>

A męczyłem się i myślałem chyba z tydzień :P

Pozdrawiam :D

EDIT

oho a jednak zonk. Mały zonk ale zonk bo proxy przyjmuje na 8080 ale z jakiego portu wysyła?

Chiałem rozdzielić w OUTPUT ruch od proxy i inny (np putty itp) i dlatego zrobiłem powyższe 2 regułki. Niby dziala ale nie jestem pewien czy tak jak chce

So Please Help :)