Skocz do zawartości

Kłopot Z Mysql W Fedora 3

bogdan13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pewnie jak sie zajrzy do tego wpisu to od razu powie ze to juz bylo - i racja. Ale ja przejzalem juz net pod katem tego tematu i hmmm albo cos przeoczylem albo jest cos innego - mnie nie dziala :( .

A klopot jest taki : przy probie laczenia sie do mysql mam komunikat

host xxx is not allowed to connect to this MySQL server

no wlasnie mam stos wydrukowanego papieru na ten temat , przejrzalem sporo porad w necie i kurde nie dziala. Nie moge sie podlaczyc ani z kompa w sieci ani lokalnie. Probowalem phpmyadminem i mysql manager.

Wpisy w host sa ok, tabele mam utworzone, bazy tez, lokalnie z lini dostaje sie do mysql , mysqladmin dziala i wydane komendy nadajace haslo dziala.

komenda : mysql -u mysql wchodzi, pozniej show databases; pokazuje bazy test i mysql. wylistowanie zawartosci tabel np user dziala. Instalacje mam typowa fedora 3, wybralem przy instalacji serwer i co tam bylo do niego i tyle.

Juz sam nie wiem co gdzie wklepac, pewnie to jakas mala pierdulka , jesli komus sie bedzie chcialo cos naskrobac to wielkie dzieki.

pozdrawiam wszystkich bogdan.

Aby lokalnie (zresztą zdalnie też) dostać się do bazy przez phpMyAdmina, to musisz też mieć postawionego apacha.

Tutaj na samej górze jest wpis, jak udostępnić mysql, aby był dostępny z netu (czy działa - nie wiem, jeszcze nie mam możliwości sprawdzenia)

Mam nadzieję, że o to chodzilo :rolleyes::unsure:

Powiedz gdzie na samej gorze ??

chyba slepy jestem juz.

Mam apacha i wgrana stronke no i dziala php, ale wykorzystuje bazke a do tej nie moge sie podlaczyc ??

sugestia ze to moze przez apacha ?? hmmm zaraz popatrze :)

i jeszcze raz na samej gorze twojego posta czy tematu ??

pozdrawiam

i jeszcze raz na samej gorze twojego posta czy tematu ??

Raczej linka, którego podałem :P

Zainstalowałem MySQL na Debianie i nie wiem dlaczego nie jest widoczny z sieci. 
Skanuje porty zdalnie i nie ma portu 3306. Lokalnie chodzi.

I bardzo dobrze, że nie jest widoczny.
A jak chcesz koniecznie aby był, to poszukaj w /etc/ pliku
mysql.conf lub, my.conf zahaszuj linujkę skip networking
i zrestartuj mysqld.

PS. A działa, jak łączysz się z bazą poprzez php?

No znalazlem linka :) ale malutki i mi umknal.

przegladam. To co podales w ramce kod to chyba nie to ale sprawdzilem i nie mam takiego wpisu w my.cnf.

pytanie czy lacze sie z php ? z mojej stronki nie a czy z innego to nie wiem.

od siebie mam zgloszenie nie ma usera ; oczywiste, brak tabel w bazie, chce ja wypelnic pozniej z automatu.

przeczytalem wszystko z linku i hmmm nic :(

to jest jakas prosta sprawa wszystkie komunikaty jakie mam sa popisywane na roznych stronach ale jak robie co tam napisane to nie dziala i efekt mam ciagle taki sam.

jak wydaje z lini mysql to otrzymuje : Access denied for user : 'root@localhost' (using password: NO)

z tego linku doczytalem ze moze chodzic o sock ?? prawa mam do katalogu i pliku i wlasciciela tez.

ok na dzis chyba juz odpuszcze ale zajrze jutro i po jutrze sie znowu wezme moze sie uda w koncu :)

pozdrawiam

ok juz sobie zrobilem :) niby zawsze jest to kwestia czasu i skopanych plikow

ale dzieki :)