enter1 Napisano Luty 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2005 Witam Mam problem z zalogowaniem się do systemu z konta root. Bezpośrednio po starcie FC3 w oknie logowania KDE po Welcome to Linux localhost gdy próbuje podać root i hasło dla niego (hasło jest (_napewno_ → na pewno) ORT OK) otrzymuję komunikat root logins are not allowed. Przyznam się, że nie wiem kiedy i czemu to się stało (trochę grzebałem w usługach i i multimediach ale już próbowałem odtwarzać stan sprzed zmian) i w jaki sposób to udostępnić. Cała reszta działa OK, z konta usera loguję się bez problemów, gdy jestem już zalogowany i gdy uruchamiam np. synaptika lub konsolę dla konta administatora - roota wtedy akceptuje hasło i mnie wpuszcza. Proszę poradźcie cos na mój kłopot dobrzy ludzie, bo w razie większych problemów z systemem będe musiał instalować wszystko na nowo Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2005 A czy naprawdę konieczne jest logowanie się jako root do X-ów? To jest pierwszy krok do łatwego, przypadkowego rozwalenia systemu. Należy unikać pracy jako root, a w trybie graficznym w szczególności. To, że tak w tej chwili masz, powinno być normą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Luty 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2005 Witam Nie mam zamiaru używać konta adminstratora do normalnej pracy, chodzi mi tylko o to aby w ogóle było dostępne. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi