Skocz do zawartości

Kompilacja Jądra :: Dziwne Zachowanie :/

Niemcu.MD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Wczoraj, na świeżo zainstalowanej FC3 zabrałem się do aktualizacji kernela do v2.6.10. Zainstalowałem źródła, zrobiłem: make mrproper, przekopiowałem config, potem: make oldconfig, make xconfig, make all, make modules_install i tutaj zostawiłem go z zabezpieczonym ekranem na noc by spokojnie skończył (CPU 450MHz).

Rano zastałem system bez konsoli (była zamknięta) i nie zabezpieczony, tylko z wygaszonym ekranem.

Odpaliłem konsolę i zapodałem make install. Napisał, że coś jest już zktualne, zatrzymał się parę linijek niżej na system.map i na pełnej zajętości procka mielił dysk przez godzinkę, poczym zamknął konsolę.

Sprzwdziłem w /boot/grub/grub.conf nowy kernel nie został dodany.

Powiedzcie, co może być przyczyną? Jak zainstalować jajka?

W 2.6 nie robimy "make mrproper", chociaż to pewnie nie szkodzi?

Jeśli Ci zamknęło konsole, to być może były jakieś komunikaty o errorach - tego juz się nie dowiemy - no i kernel nie mógł sie zainstalować.

Może to bez znaczenia, ale znane mi instrukcje mówią:

#make

#make modules

#make modules_install

#make install

lub

#make && make modules && make modules_install && make install

Udało mi się zakończyć pomyślnie. Odpaliłem tryb safe i zapodałem ponownie:

$ make xconfig

$ make all

$ make modules_install

$ make install

.. i wszystko poszło bez problemów.

Jak w końcu z tymi make'ami?? Robiłem wedłóg artykułu na stronie Fedory.

Po tych kilku make'ach katalog linux-2.6.10 urósł mi do rozmiarów prawie 1GB. Co mogę z tamtąd usunąć, a co zostawić?

To pilne, bo brakuje mi miejsca na dysku i nie mogę uruchomić swojego użytkownika z braku miejsca właśnie.

Po tych kilku make'ach katalog linux-2.6.10 urósł mi do rozmiarów prawie 1GB. Co mogę z tamtąd usunąć, a co zostawić?

Ja po skompilowaniu kernela wywalam to kompletnie. Z tym, że nie używam instalatora sterowników nvivdii z nvidia.com tylko rpm-y z livny.

Ja po skompilowaniu kernela wywalam to kompletnie. Z tym, że nie używam instalatora sterowników nvivdii z nvidia.com tylko rpm-y z livny.

To znaczy, że mogę cały katalog linux-2.6.10 wywalić?

To dobrze, już wywaliłem. Trochę miejsca mam. Ale wuja, co tak w ogóle mogę jeszcze usunąć w fedorze, by zaoszczędzić jeszcze nieco miejsca?

.. co tak w ogóle mogę jeszcze usunąć w fedorze, by zaoszczędzić jeszcze nieco miejsca?

Na to pytanie tylko Ty sam możesz odpowiedzieć. 2 proste powody: nie wiemy co masz i nie wiemy co potrzebujesz.

Mogę odpowiedzieć np. tak: wywal KDE, GNOME, xorg-x11 itd. itp. i zostaw sobie goły czysty system tylko z konsolą tekstową a na pewno będziesz miał duuuużo miejsca na dysku. ;)

Jeśli używasz apt/yum to możesz opróżniać cache; sprawdzaj też czy logi w /var nie urosły zbytnio i pousuwaj stare; może masz jakieś gierki, których nie używasz, jeśli używasz tylko jedno jądro to zobacz czy nie masz modułów od starego jądra w /lib/modules.

Edytowane przez wuja

Dzięki ;) Środowisko gr. wolę zostawić..

Wywaliłem moduły starego jądra i pakiet wsparcia wielu języków dla oo.org (650MB) i pare głupot

Wielkie dzięki!