manxx_hunter Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Witam, Mam dwa problemy powiązane ze sobą 1) z prawami dostępu do /mnt do zamontowanych dysków fat32. jak np. ściągam pliki amulem i mam ustawiony katalog tymczasowy i katalog plików ściągniętych na którymś z tych dysków windowsowych to nie może zakończyć sciągania, próbowałem: chmod 777 /mnt nic nie daje, próbowałem: chown mojanazwa:500 /mnt i też nic nie daje 2) gdy kopiuje coś z partycji linuksowej na partycje widowsa to, wyrzuca mi, że nie można zmienić właściciela pliku docelowego, wiem że dla mnt właścicielem jest root jak zrobić, żebym z poziomu normalnego użytkownika kopiować POZDRAWIAM SYSTEM FC2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Zmiana praw dostępu do /mnt nic nie da. Musisz ustawić sobie umask=000 w /etc/fstab. Poszukaj na forum jakbyś miał problemy, było wiele razy. I polecam $ man fstab Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Luty 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Wielkie dzięki za pomoc, pomogło. Zawsze tak montwałem dyski a teraz tylko wpisałem .............. vfat,auto dopisałem to co napisałeś i jest dobrze POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2005 ja przy montowaniu dyskow z windowsa uzywam opcji: quiet ---------------- man mount: quiet Turn on the quiet flag. Attempts to chown or chmod files do not return errors, although they fail. Use with caution! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi