patpi Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 AAAAAA, chłopaki pomocy! no szok, zamierzalem zainstalowac 4 systemy, poki co zainstalowalem dwa windowsy oraz fedore, wszystko ladnie , wybieram system jaki chce. No to zadowolony ze wszystko jest OK zabralem sie za wstepna konfiguracje FC (usługi, fstab, konfiguracje gnoma, apt-get + repozytoria itp). No i zadowolony ze wszystko sprawnie poszło pomyslałem sobie no to teraz zainstalujemy neostradke (sagem) i apt-get dist-upgrade. Najpierw trzeba zbudowac zrodla kernela bo w FC3 juz nie ma paczki kernel-sourcecode. Zgodnie z opisem z działu "porady" skopiowałem wczesniej zgrany pakiet kernel-src.rpm i zainstalowałem. Wchodze do /usr/src/redhat/SPECS i wydałem polecenie rpmbuild -bp --target=i686 kernel-2.6.spec I zonk!: -bash: rpmbuild: command not found No nie moglem uwierzyc, kiedys dzialalo bez problemu. Co mam zrobic?? PS.Myslalem ze to moze z winy prawie ze minimalnej instalacji, bo wybralem tylko najpotrzebniejsze pakiety by miec FC jako taki system dodatkowy,zawsze dzialajacy (sic!). Wiec sprobowalem na 3 dysku, ktory skombinowalem, zainstalowac FC3 z domyslnymi programami, ale nic nie pomogło, command not found Co mam robić?? Edycja: Teraz doczytalem w komentarzach do artykulu o zrodlach kernela cos takieo: "Po doinstalowaniu czego sie dalo z plytek odnalazl sie rpmbuild (niedzwiedziec czemu jest w narzedziach programistycznych), za to teraz nie ma polecenia iptables.. ta fc3 to chyba jakis podstep, albo zemsta rudych.. :]" Czyli cos trzeba doinstalowac! co, jak sie nazywa ta paczka i jak ja zainstalować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 "Po doinstalowaniu czego sie dalo z plytek odnalazl sie rpmbuild (niedzwiedziec czemu jest w narzedziach programistycznych)" Wiadomo dlaczego jest w narzędziach programistycznych -- ten program jest potrzebny tylko przy kompilacji oprogramowania. Czyli cos trzeba doinstalowac! co, jak sie nazywa ta paczka rpm-build i jak ja zainstalować?? http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=66&Itemid=34 /edit/ Chcesz skompilować eagle-usb? Jesli tak, to w ogóle nie potrzebujesz źródeł kernela Wszystkie odpowiednie pliki są już w /lib/modules/`uname -r`/build. W FC4 trzeba będzie doinstalować paczkę kernel-devel, bo nagłówki zostało oddzielone od jądra. Jeśli jakiś sterownik wymaga źródeł kernela, to jest to błąd -- zgłoś to deweloperowi tego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Sprobuje najpierw z /lib/modules/`uname -r`/build a pozniej normalnie. Zobaczymy. Dam znac czy zadziałało. Swoja droga pierwszy raz slysze ze mozna to zainstalowac bez zrodel jadra. Sprawdze to ale jutro, dzis nie moge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 a może musisz odpalić roota su - a nie su Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2005 a może musisz odpalić roota su - a nie su BUCHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no litosci, poprostu tym razem zainstalowałem fc3 z minimalna liczba programow i bibliotek bo podstawowym systemem ma byc gentoo. I nie miałem tego rpm-build w efekcie na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi