tomcio15 Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Jestem początkującym programistą (znam C, raczkuje w GTK i GNOME) i ostatnio trafiłem na głupi problem. Mianowicie, jak zapisuje się konfiguracje programu w katalogu użytkownika (chodzi mi o katalogi './nazwa_programu')? Jak utworzyć taki katalog, co do tego wykorzystać, czy jest jakac funkcja GTK lub GNOME odpowiedzialna za to? Jak 'wykumać' nazwę usera wykorzystując jezyk C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2005 (edytowane) Witam. Co prawda na programowaniu w GTK i Gnome się nie znam, ale mogę zaprezentować najprostsze (moim zdaniem) rozwiązanie problemu nazwy usera w C: #include <stdio.h> main() { system("echo $USER"); } Programik ten wypisuje nazwę aktualnego usera. Przyjrzyj się funkcji system(). Można przy jej pomocy używać funkcji systemowych z poziomu programu w C (i chyba też w C++). Pozdrawiam Edytowane Luty 13, 2005 przez KozaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Luty 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2005 hmmm... a jak przekierowac wyjście funkcji system() do zmiennej znakowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Luty 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2005 Nazwe usera można uzyskać w sposób następujący: char * nazwaUsera; nazwaUsera = getenv("USER"); // nazwaUsera w moim przypadku to matis Możesz też dać "HOME" to odda pełną ścieżkę katalogu domowego w moim wypadku /home/matis jesli chodzi o operacje na katalogach to są od tego funkcje opendir(); readdir(); itp... man się kłania. Aha żeby działało dodaj nagłówek unistd i stdlib. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Luty 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 Hura! Dzięki, perbeatus właśnie tego szukam. Kombinuje jak napisac funkcje przeszykujące katalogi I mam jeszcxze jedno pytanie - wszyscy wiecie o funkcjach języka C. Ale skąd?! jest takie cos jak Manual API języka C?! Aha, gdyby ktos wiedział gdzie znajdę dokumentację języka C? Szukałem w sieci ale znalazlem tylko opisy API dla Python + C, MySQL + C itp. - czyli nic co mnie interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Luty 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2005 Jeśli chcesz poznać dobrze C/C++ to polecam książkę Jerzego Grębosza "Symfonia C++" oraz jej rozwinięcie "Pasja C++". Moim zdaniem są to NAJLEPSZE pozycje do nauki języka C++, szczególnie symfonia. Jeśli zaś chodzi o spis funkcji itp to tu masz adres: http://www.cppreference.com/ Ale tak ogólnie to, przynajmniej ja, większość funkcji poznałem z książek, a z referencji potem korzystam jak nie pamiętam jakie parametry funkcja przyjmowała albo co zwracała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi