Niemcu.MD Napisano Luty 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2005 Mam w sposób następujący podmontowaną partycję: /dev/hdd5 /mnt/Zasoby vfat user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,exec,nodev,nosuid 0 0 Problem w tym, że nie mogę tego dysku zapisywać. Kto pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2005 gid=100 A należysz do grupy o GID=100 (users)? Standardowo użytkownicy w Fedorze należą do grupy o GID takim samym jak UID, a te zaczynają się od 500. Przeniosłem do odpowiedniego działu -- czytałeś w ogóle ich opisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 A i owszem, czytałem, ale wiesz jak to jest, kiedy pośpiech czasem wygrywa;) Po za tym konfiguracja zasobów dyskowych podpasowała mi pod sprzęt --ale będę się teraz trzymał zasad GID = 500, UID nie wiem jak sprawdzić :/ Podaję mu oba równe 500 i 100 przóbowałem i bez skutku. Czy może trzeba się wylogować? Ja wydaję po zmianie polecenie: mount -a. Użytkownik był standardowo stworzony przy instalacji systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2005 z tym to widze wiele osob ma problemy (przejrzyj forum), ja mam ustawione tak: /dev/hda5 /mnt/dysk vfat auto,user,rw,nosuid,noexec,nodev,codepage=852,umask=020,quiet 0 0 i wszystko jest w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 działają już obie metody: vfat auto,user,rw,nosuid,noexec,nodev,codepage=852,umask=020,quiet 0 0 oraz vfat user,quiet,rw,uid=100,gid=500,dmask=0002,fmask=0113,utf8,exec,nodev,nosuid 0 0 Należało tylko zamiast mount -a ponownie uruchomić system. Nie robiłem tego, bo go wtedy aktualizowałem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi