Skocz do zawartości

Po Instalacji Pakietów Z Up2date ----- Konto Root

primo

Rekomendowane odpowiedzi

... nie ma konta root. ...

Czuję, że temat bedzie się powtarzał co 2 dni :shock:

Konto root jest. Bez tego trudno wyobrazic sobie linuksa. Nie ma tylko możliwości logowania roota do trybu graficznego.

Ale jeśli koniecznie to komuś potrzebne ( chociaż moja wyobraźnia nie jest w stanie wyobrazić sobie takiej potrzeby) to na forum już jest gdzies podpowiedź.

wyszukiwarka odnazazła jeden wątek, ale niestety odpowiedź jest rónie lakoniczna jak i kolegi, czyli jednym słowem NIC MI NIE MÓWI. Ja np. nie mogę edytować pliku fstab nie będąc zalogowany jako root, pewnie jest na to sposób, ale jeśli kiedyś można było to robić pod rootem to dlaczego teraz nadal nie miałbym tego czynić ??

The Structorr - proszę Cię, nie podawaj takich informacji początkującym. Jak komuś naprawdę jest potrzebne konto roota w X-ach, to wie co robi i potrzebne informacje znajdzie w Googlach ;-)

Newbie zwykle mają chore przyzwyczajenia z Windowsa, które potem trzeba zwalczać. Niech się uczą, że można normalnie pracować na zwykłym koncie. W przeciwnym wypadku będzie taka sytuacja jak pod Windowsem -- pełno wirusów, bo ktoś ciągle używa konta administratora...

Lepiej ich ewangelizować i podawać np. te linki

http://skawina.eu.org/linux/root101.html

http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=7 (najlepszy jest ostatni cytat)

The Structorr - proszę Cię, nie podawaj takich informacji początkującym. Jak komuś naprawdę jest potrzebne konto roota w X-ach, to wie co robi i potrzebne informacje znajdzie w Googlach ;-)

Masz 100% racji i całkowicie się z Tabą zgadzam. Więcej nie powtórzę takiego "wybryku" ;)

Pozdrawiam

/*edit*/

Bardzo mi się to spodobało

Piotr Klimek: Mój znajomy ujął to kiedyś tak: 'Z uprawnieniami roota jest jak z wyprzedzaniem, robisz szybko swoje i spier... na swoj pas' :)

Jeśli kolega nie podałby mi, że jest inne rozwiązanie aniżeli logowanie się na konto roota to skąd miałbym to wiedzieć. Nie wiem czy problem jest w tym, że jak to kolega określił Newbie zaśmiecają forum !!!!! - przynajmniej tak to można zrozumieć. Wg mnie lepiej byłoby, aby przeciwnicy pracy na koncie roota podali mi 5 argumentów za tym że to jest złe aniżeli z taką ignorancją traktowali mniej doświadczonych. Dla wiadomości logowałem się tylko na konto roota, aby edytować np. plik fstab i od razu spier..... na swój pas, więc nie jest ze mną tak źle. Zapewniem, że zdobywana wiedza nie idzie w las, bo prowadzę skrzętne notatki z wszystimi odpowiedziami szanownych kolegów i już neidługo zacznę być i ja pomocny dla innych lamiaków ;).

Tymczasem dzięki za pomoc.

p.s. tak przy okazji, aby nie zaczynać nowego wątku. Z FC3 instaluje się domyślnie Firefox, z tym że nie jest po polsku. Próbowałem wrzucić pl wersję zainstalowałem ją pod kontem normalnego użytkownika - NIE ROOTA ;) w katalogu /usr/bin i jeśli stamtąd ją odpalam to chodzi, a ja myślałem że ona zastąpi tą anglojęzyczną.

Jeśli kolega nie podałby mi, że jest inne rozwiązanie aniżeli logowanie się na konto roota to skąd miałbym to wiedzieć.

Ale ja wcale nie napisałem, że The Structorr źle zrobił pokazując Ci jak używać polecenia su -- chciałem tylko, żeby nie pokazywał jak się logowac w Xy na koncie roota, a to jest różnica. Sam nawet podałem linka, wktórym jest podane, żeby używać su i sudo.

Nie wiem czy problem jest w tym, że jak to kolega określił Newbie zaśmiecają forum !!!!! - przynajmniej tak to można zrozumieć.

Niczego takigo nie napisałem i nie miałem niczego takiego na myśli :P Chodziło mi tylko o to, iż należy oduczać użytkowników pracy w Xach na koncie roota -- tylko tyle.

Coś mam przeczucie, iż uważasz określenie "newbie" za coś obraźliwego -- wcale tak nie jest. Każdy z nas był kiedyś newbie. Ja się tego nie wstydzę ;-)

Wg mnie lepiej byłoby, aby przeciwnicy pracy na koncie roota podali mi 5 argumentów za tym że to jest złe aniżeli z taką ignorancją traktowali mniej doświadczonych.

Jaką znowu ignorancją? "newbie" Cię obraziło? Wcale nie chciałem...

Odnośnie niebezpieczeństw pracy na koncie roota -- zobacz linki, które podałem. To co tam jest napisane, to święta prawda. Przez głupią literówkę w specu do (_rpma_ → RPM-a) ORT skasowałbym sobie pół systemu. Ponieważ pracowałem na koncie zwykłego użytkownika, dostałem tylko informację "Brak dostepu" i tyle :-)

Tak jak też wcześniej napisałem, jak się nie ma pełnych uprawnień, to i wirusy nie moga tak się rozprzestrzeniać :-) Jak w przeglądarce internetowej lub komunikatorze jest dziura, to exploit nie przejmie kontroli nad system (co najwyżej pokasuje dane użytkownika i tyle).

To, żeby nie pracować na bez przerwy na koncie roota, to nie jest moje widzi mi się, tylko ludzi którzy się na tym znają. To, że pewien producent oprogramowania w pewnym systemie operacyjnym postanowił pójść na rękę użytkownika kosztem bezpieczeństwa nie oznacza, iż każdy ma tak robić. Unix ma już ponad 35 lat i setki tysięcy osób zdążyło wypracować pewne zasady obsługi...

PS Nie traktuj wszystkiego jako atak na Twoją osobę. Jesteśmy tutaj żeby pomagać, a nie pokazywać ile to umiemy ;-)

/edit/

Odnośnie Firefoksa → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=2188

powiem tak jesli koniecznie chcesz uzywac konta rota to w konsoli zaloguj sie jako root i wpisz gedit /etc/X11/xdm/kdmrc.rpmsave skopiuj wszystko, zamknij i wpisz znowu

gedit /etc/X11/xdm/kdmrc wywal wszystko i wklej tamto co skopiowales, zapisz i masz ustalwienia te co miales poprzednio. Pozdrawiam

no faktycznie może zaszło pewne nieporozumienie...

faktycznie, gdybym przeczytał najpierw Twoje dwa artykuły - które zawierały .......dziesiąt argumentów za tym aby nie korzystać z konta roota to nie było by tej rozmowy ;) wielkie sorki

no i oczywiście dzięki za odnośnik do zlokalizowania firefoxika - kolejne doświadczenie na koncie ;) chociaż taki porzytek z tego nieporozumienia ;)

pozdrawiam