Gość ciupu Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam , Gdy zainstalwoałem fedore domyślnie miałem wyłączone dzwięki ( w opcjach obok zegarka , wszystko było wyciszone ) . Loguje sie jako root , włanczam wszystko , daje zeby pamiętał zmiany w następnych sesjach i gdy loguje sie ponownie , znów wszystko wyciszone. identycznie jest z kazdym innym kontem . Co robić ? dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Jeśli używasz KDE, to na panel wrzuć aplet "Mikser dźwięku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiechu Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Ja mam podobny problem. Mam GNOME. Za każdym razem po restarcie musze włączać Soundcard Detection żeby mieć dźwięk. Czy wiecie może jak zrobić, żeby zapamiętał że jest karta dźwiekowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ciupu Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Ja uzywam gnome'a . Nie jest to uciążliwe ale fajnie by było nie przedłuzac czasu przed przystąpeiniem do jakiejkolwiek pracy na fedorze. i tak mam słaby sprzęt wiec czas ładowania sie jest dosc dlugi ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam. Jeśli problem polega na tym, że ustawienia dźwięku znikają po restarcie systemu, to może po prostu nie zostały zapamiętane. Spróbuj użyć mixera terminalowego (aumix). Tam po lewej stronie sa opcje i nie powinno z nim być problemów. Nie wiem czemu w fedorze defaultowo jest dźwięk wyciszony, ale to chyba trzeba zmienić u każdego użytkownika z osobna. W każdym razie u mnie tak zadziałało. Jeśli jednak problem polega na tym, że system nie wykrywa karty dźwiękowej na starcie, to nie za bardzo wiem co z tym zrobić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Można spróbować dodać do /etc/sysconfig plik o nazwie 'alsasound' z nast. treścią: SAVE_ON_STOP="yes" Ja teraz jestem pod Gentoo i nie moge tego sprawdzić, a tu takie rzeczy są w /etc/conf.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 moze pomoze maly wybieg w alsamixer jako root ustaw dzwieki alsact store a do skryptow startowych np /etc/rc.local dopisz alsactl restore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2005 a do skryptow startowych np /etc/rc.local dopisz alsactl restore To teoretycznie zbyteczne... Odpowiednie wpisy są w /etc/modprobe.conf: install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx O ile się nie mylę to taki trick pomagał kiedyś przy Gnome 2.6 ... Aktualizacja systemu i problem z głowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi