Haborym Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Hi, Jak mam spod Fedory utworzyc na dysku partycje podstawowa DOS a potem dysk logiczny DOS w tej partycji? Tzn. jakiego mam Disk Managera uzyc. Probowalem fdiskiem ale on defaultowo tworzy mi partycje Linuxowa a nie wiem jak mam zmienic typ tworzonej partycjii na FAT32(nie moge sie tego doczytac) tzn. jak w fdisk probuje dodac nowa partycje(opcja n) to jak mam podac typ partycji? Pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Proponuje man fdisk i poczytać. Sam sie nauczysz - wiecej satysfakcji i zapamientasz na dużej. Ewentualnie proponuje użyć programu "parted" -wiecej informacji man parted . Lecz do programu partet ja Ci proponuje graficzną nakładkę QTparted, a otrzymasz narzędzie jak "Partition Magic" spod windy Pozdrawiam i miłej nauki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Jak chcesz wszystko robic graficznie to: dla KDE: qtparted dla Gnoma: gparted Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Proponuje man fdisk i poczytać. Akurat w manualu na ten temat nic nie ma Jak się odpali fdisk trzeba wcisnąć m i przeczytac jakie są dostepne opcję, a potem wcisnąć t ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haborym Napisano Luty 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Zrobilem to ostatecznie pod parted. Teraz mam tak: 1) /dev/hda1 ext3 primary 2) /dev/hda2 swap 3) /dev/hda3 Win 95 Fat32 primary I jest problem... Po linuxem partycja 3) dziala OK, moge ja sobie podmontowac, cos na niej zapisac itp. Ale jak odpale plytke Win98 to sie Instaloator czepia ze na dysku nie ma systemu plikow fat32 i zebym go zrobil... Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 a nie mozesz poprostu partycji pod windowsa zrobic w fdisk'u z plytki instalacyjnej winowsa? prosciej i masz pewnosc ze winda ja zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Ale jak odpale plytke Win98 to sie Instaloator czepia ze na dysku nie ma systemu plikow fat32 i zebym go zrobil... Co jest nie tak? A jak robiłeś w parted partycje? Poleceniem mkpart czy mkpartfs? Pierwsza tworzy tylko partycje z odpowienim id, a druga dodatkowo zakłada system plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi