Skocz do zawartości

Kernel Z Apt-a

skunfazerbiteek

Rekomendowane odpowiedzi

nie mam karty nvidii ale ati bez zainstalowanych sterow (odinstalowalem przed instalkom kernela) a plyte mam na nforce2

Nie mam ati, ale pewnie tak samo, jak stery nvidii zmieniają coś w xorg.conf.

Jeżeli je usunąłeś, to i tak nie wiem, czy wpisy się na powrót zmieniają, dlatego wydaje mi się, że zmiana w pliku tym np. opcji Driver na nv powinna pomóc, ale głowy nie daję ;)

Mialem ten sam problem (tyle ze pod fc2), i rzeczywiscie byla to wina xorg.conf. Sterowniki ati generuja nowy plik konfiguracyjny, ktory zastepuje pierwotny xorg. Niestety przez przypadek stracilem pierwotnego xorg.conf i przy starcie mialem taka sama zwieche. Nie wiedzialem jak to naprawic.Nawet sie tryb tekstowy nie chcial uruchomic.Na ogol poprostu przywracalem starego konfiga, kopiujac go w odpowiednie miejsce za pomoca drugiego llinuksa, ale teraz plik zniszczylem wiec nie bylo co przywracac :(. Jakby ktos doszedl do tego jak mozna to naprawic, to bede wdzieczny za krotki opisik. A na pszyszlosc przed instalcja ati zrobie chyba z 5 kopi starego xorg.conf. Jak jeden strace przez glupote i nieuwage to przynajmniej te cztery zostana i bedzie git.

Jeśli robiłeś wcześniej jakieś zmiany przy pomocy system-config-display, to ten program po kliknięciu OK wyrzuca taki komunikat:

Ustawienia ekranu zmienione

Aby zmiany zaczęły działać powinieneś się wylogować i zrestartować X serwer.

Konfiguracja została zapisana do /etc/X11/xorg.conf, konfiguracja poprzednia została zachowana jako /etc/X11/xorg.conf.backup.

Może masz jeszcze stary plik /etc/X11/xorg.conf.backup. Wtedy mógłbyś go po prostu użyć.

Pozdrawiam.