Niemcu.MD Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Zachciało mi się Synaptika. Ki diabeł mnie podkusił?! Odpaliłem w/w i dla sprawdzenia zapuściłem inteligentny update. Zaktualizował 3 pliki (nie wiem już jakie) i jeden doinstalował (też nie wiem). Zamknąłem go potem. Ja patrzę w Menu :shock: , a tu zostały się cztery pozycje: Internet z dwoma skrótami, Multimedia z jednym, całe Preferencje i Ustawienia systemowe z pustymi Ustawieniami serwera. Wyobraźcie sobie jaki GAD!!! Jak ja mam to przywrócić?? POMOCYYY !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Po pierwsze: Gnome czy KDE? Po drugie: sprawdź czy w /etc/xdg/menus/ sa pliki *.menu i jaki (u mnie 9 plików + katalog "applications-merged") (okreslaja rodzaje menu) Po trzecie sprawdź zawartość katalogów: /usr/share/applications tam powinno być sporo plików *.desktop * +katalog kde z takimi samymi plikami (okreslają poszczególne aplikacje i przydzielaja je do kategorii) oraz /usr/share/desktop-directories tam powinny byc pliki *.directory (określają kategorie w menu głównym) Jeżeli brak tych plików jest przyczyną to jestem w stanie przesłać Ci spakowane pliki ze standardowej instalacji FC3 (mój backup)i wtedy poprzez ich podmianę jest szansa na przywrócenie menu. Manipulacja tymi plikami to zawsze ryzyko CAŁKOWITEJ utraty menu, ale chyba nie za wiele do stracenia Ci zostało? Może ktos ma lepszy pomysł - chętnie bym sie nauczył czegos nowego - ja po utracie menu tak właśnie przywróciłem swoje - ale może można prościej? Re-instalacje systemu odrzucam jak "środek ostateczny"... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedric Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 nie jestem pewien ale chyba kazdy uzytkownik ma swoje menu i ustawienia zaloz nowe konto uzytkownika i tyle ma to swoje wady i zalety do wad nalezy ze bedziesz musial se ustawic tapete i inne takie duperele i skonfigurowac pare aplikacji ale czego sie nie robi zeby miec menu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 O?! a to ciekawostka...., a ja myślałem że te pliki które wymieniłem są dla wszystkich userów a do personalizacji menu tworzy sie katalog /home/jakiś_user/.config/menus - no ale cóż - pewnie się (jak zwykle) mylę... pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 Problem dotyczył Gnome (jak w temacie), ale już po bólu. Nie restartowałem kopa wcoraj, musiałem wyjść, a wieczorkiem go wyłączyłem. Rano włączam -wszystko gra Może system podczas pracy przechowuje menu w jakichś tymczasowych plikach i one zostały uszkodzone(?). Ale dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi