Maciek30 Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Mam nastepujacy problem : Przy kopiowaniu plikow za kazdym razem automatycznie zmieniaja mi sie uprawnienia (do kopii) na tylko do oczytu i zebu usunac albo cokolwiek zrobic musze zmieniac uprawnienia .. da sie cos zrobic zebym po kopiowaniu mial normalny dostep do plikow ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 umask -S u=rwx,g=rwx,o=rx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek30 Napisano Luty 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Niestety nie dziala .. dalej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 a wydaj samo polecenie umask i napisz jaki dostajesz wynik? u mnie 0002 czyli u=rwx g=rwx o=rx i wszystko jest w porzadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek30 Napisano Luty 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 U mnie tez 0002 ale dalej jest to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 a pomiedzy jakimi partycjami kopiujesz te pliki? moze w pliku /etc/fstab masz ustawiona zmienna umask dla tej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek30 Napisano Luty 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 Kopiuje w ramach jednej partycji lub z plytek i za kazdym razem po skopiowaniu jest to samo ... nie wiem po kiego wala to sie (_wogole_ → w ogóle) ORT robi bo bez problemu moge sobie spod swojego juzera zmienic uprawnienia .. nic z tego nie kumam to jest zawartosci mojego fstab : # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi