butcher Napisano Luty 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2005 Sciagnilem gparted-0.0.8 ze stronki http://gparted.sourceforge.net/ Po wydaniu polecenie ./configure otrzymuje taki komunikat: checking for dlopen in -ldl... yes checking for parted... /sbin/parted configure: error: *** libparted >= 1.6.13 not installed - get it from http://www.gnu.org/software/parted/ *** A wiec ladnie wyczytalem, ze libparted znajduje sie w parted i sciagnilem sobie odpowiedni pakiet tar.gz ze stronki http://www.gnu.org/software/parted/ Rozpakowalem wszedlem do kalalogu libparted i wykonalem polecenie make i make install..podobno sie zainstalowalo... po wydaniu polecenia whereis libparted otrzymuje: libparted: /usr/lib/libparted.so /usr/local/lib/libparted.a /usr/local/lib/libparted.so /usr/local/lib/libparted.la Niestety jak ponownie wydaje polecenie ./configure to wyskakuje mi ten sam blad jak na poczatku... O co tu chodzi?Czy jest jakies lekarstwo na gparted? Ktos to zainstalowal?Moze jakis link?Opis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 Witam Ja mam program qtparted, wydaje mi się, że jest to cos podobnego. Przynajmniej bardzo mi się podoba. Polecam ściągnąć go w rpmach rpm.pbone.onet Wracając do twojego pytania spróbuj uaktualnić ten plik synaptickiem. Ja miałem podobny problem z qtparted, uaktualniłem i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 Rozpakowalem wszedlem do kalalogu libparted i wykonalem polecenie make i make install..podobno sie zainstalowalo... [ciach] Niestety jak ponownie wydaje polecenie ./configure to wyskakuje mi ten sam blad jak na poczatku... Odinstaluj ten libparted ze źródeł i yumnij parted-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Luty 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2005 Juz sobie poradzilem z odinstalowaniem pakietu Niestety nadal nie moge zainstalowac gparted...ale za to zainstalowalem qtparted...i nie spelnil moich oczekiwan.... Tzn. od dluzszego juz czasu proboje odzyskac pliczki z partycji FAT32, ktore zostaly skasowane(partycja istnieje).... Znalazlem programik unrm - niestety odzyskuje dane tylko z partycji ext2 photorec - odzyskal mi wszystkie pliczki *.jpg oraz *.mov testdisk - niestety zajmuje sie odtwarzaniem tablicy partycji.... dd_rescue - pomaga w kopiowaniu pliczkow z cdromow no i gparted - ktory jak sadze poradzi sobie z moim problemem Ogolnie to chce odzyskac te pliczki za pomoca darmowych programow i dzialajacych pod linuxem....Najbardziej interesuja mnie pliczki *.psd oraz *.doc Ktos ma jakies pomysly?Jakies nazwy programow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi