Skocz do zawartości

Zamina Partycji

butek

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zamienić partycję ntfs na linuxową i zapisywać na niej dane

df

System plików      bl.  1K B        użyte dostępne %uż. zamont. na

/dev/mapper/VolGroup00-LogVol00

7418248  6268408    773008  90% /

/dev/hdg1              101086      8945    86922  10% /boot

none                    128068        0    128068  0% /dev/shm

/dev/hdg6              5124700  2916132  2208568  57% /media/win_d

/dev/hdg7              5124700  3109684  2015016  61% /media/win_e

/dev/hdg8              6297448  5324748    972700  85% /media/win_f

Jak to zrobić ?

W takim razie musisz usunąć partycję windowsową i w jej miejscu stworzyć nową partycję linuxową, albo powiększyć którąś z partycji linuxowych na ten obszar. Możesz to zrobić z poziomu windowsa, DOSa i (_linuxa_ → Linuksa) ORT.

Ja mam zbliżony problem, więc wrzucę do tego wątku. Jeżeli dobrze widzę wszystkie narzędzia (_linuxowe_ → linuksowe) ORT, o których tu mowa, pozwalają na operowanie partycjami w ramach jednego hd :huh:. Ja chcę natomiast przerzucić partycję swap na drugi hd, żeby zyskać więcej miejsca dla /home'a. Z różnych względów odpadają narzędzia windowsowe i dosowe. Zresztą od czego mamy (_linux'a_ → Linuksa) ORT. Jaki program polecacie :?: :?: :?:

Podaj repozutorium do Gparted

A obsłuży mi toto przeniesienie ntfs-a? Może lepiej będzie użyć Ghost'a. Zastanawiam się też czy w dosbox pod linuxem dałoby się skutecznie odpalić Ranisha. Wówczas względy dla których narzędzia dos'owe odpadają by odpadły :blink:

Ja mam zbliżony problem, więc wrzucę do tego wątku. Jeżeli dobrze widzę wszystkie narzędzia (_linuxowe_ → linuksowe) ORT, o których tu mowa, pozwalają na operowanie partycjami w ramach jednego hd :huh:. Ja chcę natomiast przerzucić partycję swap na drugi hd, żeby zyskać więcej miejsca dla /home'a. Z różnych względów odpadają narzędzia windowsowe i dosowe. Zresztą od czego mamy (_linux'a_ → Linuksa) ORT. Jaki program polecacie :?: :?: :?:

Chyba nie znajdziesz programu, który zrobi to wszystko za Ciebie. Musisz ręcznie stworzyć partycję swap na drugim dysku, następnie odpowiednio wyedytować /etc/fstab, żeby montował tę nową partycję na innym dysku zamiast starej. Jeśli po restarcie wszysko będzie działało usuń stary swap i ewentualnie poszerz inną partycję. Polecam GParted. Powodzenia.

Jeżeli dobrze widzę wszystkie narzędzia (_linuxowe_ → linuksowe) ORT, o których tu mowa, pozwalają na operowanie partycjami w ramach jednego hd :huh:.

U mnie w Gparted mozna operowac na roznych dyskach, w prawym gornym rogu jest dysk do wyboru, hda,hdb,... Wybierasz i Ci się wyświetla dany dysk

PS.Najlepszym chyba sposobem jest zdobycie jakiegoś Live CD z programami do obsługi partycji. Odpalasz z płytki i mozesz (wzglednie) bezpiecznie bawić się partycjami

@butek

Podaj repozytorium do Gparted

Prosze podaj raczej ;)Prosze, oto moje repozytoria do FC3 Mam tam Gparted.

Pozdrawiam

Thx

Wszystko poszło apt, gparted ... utworzyłem partycję ext3

i mam obecnie

Użycie /dev/hdg

(parted) print

Geometria dysku dla /dev/hdg: 0.000-29198,039 megabajtów

Typ etykiety dysku: msdos

Numer  Początek    Koniec  Typ      Sys. plików Flaga

1          0,031    101,975  główna  ext3        ładowalna

2        101,975  8032,500  główna  ext3        lvm

3      8032,500  29196,254  rozszerzona            lba

5      8032,531  13037,124  logiczna  fat32

6      13037,155  18041,748  logiczna  ntfs

7      18041,779  23046,372  logiczna  ntfs

8      23046,403  29196,254  logiczna  ext3

Ale chcę partycję nr 8 połączyć z nr 2

Chcę mieć więcej miejsca na (_linuxa_ → Linuksa) ORT

Tak w ogóle to gparted pokazuje mi że na na hdg2 je st jeszcze 4 GB wolnego ,

a jak jestem w katalogu np /home/ to dostaję że mam 500 MB wolnego

Skąd taka różnica ?

Dorzucam jeszcze wydruk df

System plików      bl.  1K B        użyte dostępne %uż. zamont. na

/dev/mapper/VolGroup00-LogVol00

7418248  6489764    551652  93% /

/dev/hdg1              101086      8945    86922  10% /boot

none                    128068        0    128068  0% /dev/shm

/dev/hdg6              5124700  2916132  2208568  57% /media/win_d

/dev/hdg7              5124700  3109684  2015016  61% /media/win_e

/dev/hdg8              6198404    45120  5838412  1% /media/linux

U mnie w Gparted mozna operowac na roznych dyskach, w prawym gornym rogu jest dysk do wyboru, hda,hdb,... Wybierasz i Ci się wyświetla dany dysk

Nie używam Gnome'a odkąd tak strasznie okaleczyli Nautilusa, że przestał się nadawać do czegokolwiek. Zainstalowałem QTparted i tenże pozwala mi oczywiście na operowanie no obu dyskach, ale NIE JEDNOCZEŚNIE :blink: . Zrobiłem więc tak jak napisałeś czyli zrobiłem nowego swapa na drugim dysku, ale jest problem z jego podpięciem. fstab nie zawiera informacji na temat fizycznego umiejscowienia partycji linuxowych (tak jak to określasz podpinając np. fata), tylko jest zapisany label: swap, /, /var itp. Więc zasadnicze pytanie gdzie są przechowywane informacje? :ph34r:

Najlepszym chyba sposobem jest zdobycie jakiegoś Live CD z programami do obsługi partycji.

Zgadzam się - dodam, że suse się do tego nie bardzo nadaje - nawet jeżeli da się to zrobić to jest z tym jakaś zamotana jazda, natomiast knoppix automatycznie montuje wszystkie partycje i wrzuca je na pulpit. Wystarczy w /etc/fstab dodać uprawnienia do zapisu na partycji i jeździć do zajeżdżenia :P

Nie używam Gnome'a odkąd tak strasznie okaleczyli Nautilusa, że przestał się nadawać do czegokolwiek.

W gnome 2.8 da sie zmienić te badziewne ustawienie ktore jest domyślnie. Wchodzisz w Nautiliusa, Edycja>>Preferencje>>Zachowanie i zaznaczasz "otwieranie w oknie przegladarki". I juz masz funkcjonalnego Nautiliusa (tu masz info o tym)

Więc zasadnicze pytanie gdzie są przechowywane informacje?

hmmm... :huh: ...no i mam kłopocik, nie wiem :( nie potrzebowałem do tej pory tego, mam nadzieje ze ktos wie i sie tu tym podzieli

W gnome 2.8 da sie zmienić te badziewne ustawienie ktore jest domyślnie. Wchodzisz w Nautiliusa, Edycja>>Preferencje>>Zachowanie i zaznaczasz "otwieranie w oknie przegladarki". I juz masz funkcjonalnego Nautiliusa (tu masz info o tym)

Dzięki za info. W tej chwili jednak nie wiem czy się będę bawił Gnome'em skoro pod K wszystko loto, a Gparted wydaje mi się tylko forntendem na parted, tak jak QTparted w KDE i nie będzie mieć większej funkcjonalności niż sam parted. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

hmmm... huh.gif ...no i mam kłopocik, nie wiem sad.gif nie potrzebowałem do tej pory tego, mam nadzieje ze ktos wie i sie tu tym podzieli

Obawiam się :shock:, że to wie gajownik :blink:;) i że trzeba przebudować initrd, a to dla mnie czarna magia :ph34r: Ciekaw jestem czy jest jeszcze jakiś plik, który można tak lajtowo wyedytować jak /etc/fstab