Skocz do zawartości

Zamina Partycji

butek

Rekomendowane odpowiedzi

fstab nie zawiera informacji na temat fizycznego umiejscowienia partycji linuxowych (tak jak to określasz podpinając np. fata), tylko jest zapisany label: swap, /, /var itp. Więc zasadnicze pytanie gdzie są przechowywane informacje?

W /etc/fstab :lol: Etykiety LABEL wymyślono po to, bo po zmianie miejsca partycji, podpięcia dysku do innego kontrolera, itd. wszystko chodziło bez większego problemu. Zamias t LABEL można stosować UUID. Zapraszam do lektury man fstab :P LABEL podaje się podczas tworzenia systemu plików (później też go można zmienić). Warto dodać, iz nie wszystkie filesystemy to obsługują.

A co do tego initrd - jego 'przebudowa' jest wymagana tylko na wypadek zmiany rodzaju systemu plików, z którego system startuje (np. z ext2 na jfs).

Zamias t LABEL można stosować UUID.

No właśnie tak spróbowałem zrobić, że po zmianie dysku z master na slave z knoppixa wyedytowałem fstab wpisując odpowiednio /dev/hdbx i pupa. :o Więc odzyskałem fstab z backupa i przepiąłem dyski z powrotem. A windowsa nie widziałem już ok. dwóch tygodni i nie tęsknię :P

No właśnie tak spróbowałem zrobić, że po zmianie dysku z master na slave z knoppixa wyedytowałem fstab wpisując odpowiednio /dev/hdbx i pupa.

Co znaczy 'pupa'? ;-) Nie uruchamiał się GRUB, robił się kernel panic, bo nie można znaleźć głównego systemu plików czy co?

Jak wpisałeś /dev/hdbx? Zastąpiłeś cały zwrot "LABEL=/1" (to tylko przykłąd)? Wyedytowałeś też grub.conf (wszystkie pozycje)?

Nie wiem też jak może wpłynąć edycja plików w Fedorze spod systemu, który nie obsługuje SELinux :/ Tracisz w ten sposób kontekst plików i może być potem śmiesznie ;-)

No właśnie tak spróbowałem zrobić, że po zmianie dysku z master na slave z knoppixa wyedytowałem fstab wpisując odpowiednio /dev/hdbx i pupa.

Co znaczy 'pupa'? ;-) Nie uruchamiał się GRUB, robił się kernel panic, bo nie można znaleźć głównego systemu plików czy co?

Grub teoretycznie się uruchamiał, bo jest w MBR, ale nie było standardowego splash screena tylko możliwość wpisania poleceń w linii komend konsoli, która się uruchamiała. Dla wyświetlenia dostępnych poleceń trzeba nacisnąć Tab.

Jak wpisałeś /dev/hdbx? Zastąpiłeś cały zwrot "LABEL=/1" (to tylko przykłąd)? Wyedytowałeś też grub.conf (wszystkie pozycje)?

Tak, zastąpiłem cały zwrot. Tak, wyedytowałem teżgrub.conf

Nie wiem też jak może wpłynąć edycja plików w Fedorze spod systemu, który nie obsługuje SELinux :/ Tracisz w ten sposób kontekst plików i może być potem śmiesznie ;-)

Ja też tego nie wiem, ale nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie - ważne, że knoppix obsługuje system plików ext3 ;) prawda?

Grub teoretycznie się uruchamiał, bo jest w MBR, ale nie było standardowego splash screena tylko możliwość wpisania poleceń w linii komend konsoli, która się uruchamiała. Dla wyświetlenia dostępnych poleceń trzeba nacisnąć Tab.

No to nie wyedytowałeś poprawnie /etc/grub.conf :P Musisz zmienić linijkę splashimage. Dodatkowo, jesli zmieniłeś położenie pliku /etc/grub.conf (przerzucenie na inną partycję lub inny dysk), trzeba na nowo wgrać GRUBa. Nie wiem czy w tym wypadku poradzi sobie skrypt grub-install. Dla pewności lepiej odpalić sam program grub i wpisać

root (hd1,ileś_tam)
setup (hd0)

(hd1 - to drugi dysk)

Jak ktoś nie jest pewny co do pierwszej linijki, to niech wpisze

find /boot/grub/stage1

To, że GRUB siedzi w MBR o niczym nie świadczy. Zawarty kod w pierszych 446 bajtach (stage1) służy tylko do uruchomienia właściwego programu (stage1_ileśtam) znajdującego się za pierwszymi 512 bajtami dysku. Zawarte jest tam m. in. położenie pliku konfiguracyjnego. Jeśli się je zmieni (raczej rzadko się to zdarza), to trzeba na nowo instalować.

Ja też tego nie wiem, ale nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie - ważne, że knoppix obsługuje system plików ext3 ;) prawda?

No chyba raczej ma znaczenie → http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-....html#id2762799 :P