Skocz do zawartości

Root Wyjechał Na Urlop, Pomocy!

wklaczynski

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się cokolwiek wykonać na tej dystrybucji nie będąc root?

Chciałbym się dowiedzieć czy dystrybucja fedora, to już system do użytku domowego, czy to zabawka dla osób pragnących pogłębiać swoją wiedzę na temat administracji?

Potrzebuję wykonać kilka podstawowych rzeczy, jestem użytkownikiem, nia mam praw root, mam dyskietkę floppy, niesformatowaną. Czy muszę dokupić stację z windowsem, czy istnieje jakaś możliwość zaformatowania jej i założenia systemu? fdformat chodzi, ale systemu plików już nie zakłada, mkfs nie ma takiej komendy kiedy nie jestem root, bezsens sformatować dało ale nie pozwala założyć systemu plików :). Dlaczego nie mogę odmontować dyskietki bez zabijania jakiegoś dziwnego procesu gdm_server i umount -f z poziomu root lub restartu kompa? Co jest grane, da się to jakoś ustawić abym jako Jan Kowalski mógł wykonać kilka podstawowych funkcji?

Co jest grane, da się to jakoś ustawić abym jako Jan Kowalski mógł wykonać kilka podstawowych funkcji?

Oczywiście że się da ... ale najpierw musisz być ROOT :D Dopiero jak wróci z urlopu to możesz poustawiać bez niego raczej nie.

Pozdrawiam

Czy da się co kolwiek wykonać na tej dystrybucji nie będąc root?

to zalezy jakie prawa sa poustawiane dla usera :)

Chciałbym się dowiedzieć czy dystrybucja fedora, to już system do użytku domowego, czy to zabawka dla osób pragnących pogłębiać swoją wiedzę na temat administracji?

raczej gotowa do uzytku domowego dystrybucja.

da sie! jesli sie ma prawa roota :P

Rozumiem o co wam chodzi, część mojego pytania polega na tym, czy da się pracować na tym zwykłemu Kowalskiemu. Jeżeli nie może on obsłużyć nawet dyskietki.

Jak ustaiwć system? Bez uprawnień root, gdy chcę uruchomić narzędzia montujące dysk to wyświetla

Brak systemów plików do których montowania/odmontowania miałbyś prawo.

Skontaktuj się z administratorem.

w fstab wpisałem user przy /dev/fd0 ale jak widać jednak to nie skutkuje, montować się jakoś montuje, wymontowanie no trudno kolejny bubel redhata muszę zrobić tak

killall -9 gam_server;umount /dev/fd0

jak zdąży to rozmątuje, gam_server po zabiciu zaraz stertuje.

Myśle że dyskietka to proste urządzenie, może przestarzałe ale proste, tutaj mieli z tym problem.

To nie dlamnie, po prostu wykonuje programik w java i jedynego co potrzebuje od linuksa to dostępu do dyskietki, prościutka rzecz. Muszę napisać czy system linux nadaje się do zastosowań do firm czy jesze nie, nie mogę napisać, że do ustawienia dostępu do dyskietki nalkeży wezwać armię administratorów, bo taniej wyjdzie kupić windowsa. I jak na windowsa przystało będzie jakoś chodził przynajmniej przez miesiąc.

Jest jakieś proste ustawienie dla Fedora aby demontował dyskietkę? na Mondrake, Debian to działa.

Co tu trzeba ustawić aby nie było problemów z dyskiem?

Czy ktoś wie coś o tym gam_server, jak zrobić żeby nie psuł? odinstalować się nie daje zbyt wiele zależności?

Po

1.) Nie napisałeś wersji Fedory (są 3 :P )

2.) Telefony nie istnieją :?:

3.) Jak wlazłeś do fstab.

4.) Z dyskietkami ani z fedorą nie masz problemów, masz problem z adminem. Linuxy są bezpieczne również pod względem bezpieczeństwa danych. Nie mając hasła do (_root'a_ → roota) ORT ani do usera tego co urzęduje na tym kompie nie możesz:

a.) Dostać się do plików systemowych

b.) Dostać się do plików których właścicielami sa inni urzytkownicy w tym root

c.) Nie możesz narozrabiać w systemie

d.) Możesz zrobić tylko to na co pozwalają ci prawa dane przez admina

6.) W fedorze dużo zalerzy od konfiguracji systemu, której dokonuje root. Nie przeskoczysz tego.

Czy ty przypadkiem nie chcesz byśmy ci pomogli wejść do cudzego kompa, którego właściciel se tego nie życzy :P

Fedora Core 3

Sprawa prosta jeśli to jest takie zablokowane i bezpieczne, to znaczy że to jakaś maskarada. Mogą zalogować się na zwykłego użytkownika zamontować dyskietkę i wniej zapisywać, ale nie mogę jej odmontować nie zabijając jakiegoś procesu (raczej to jakiś błąd a nie bezpieczeństwo skoro odmontowanie nadal jest możliwe tylko bardziej skomplikowane), co to za proces i jak go usunąć? na użytkowniku root także uniemożliwia odmontowanie. Mogę sformatować dysk na zwykłum użytkowniku i nadal mogę założyć system plików, tylko wchodząc na cd /sbin, ./mkfs.vfat /dev/fd0, z rota mogłem napisać tylko mkfs.vfat. Raczej nie ma włamania skoro mogę wszystko tylko dlaczego nakładka gnome do obsługi dysków się nie odpala? (_napewno_ → na pewno) ORT nie jest to kwestia uprawnień skoro gnome montuje dyski, i mogę je montować z shell oraz sformatować chociaż gubi ścieżkę do sbin.

Moje pytanie było jak się pozbyć gam_server aby pozwolił mi po ludzku odmontować dyskietkę? (_napewno_ → na pewno) ORT walący się proces nie jest kwestią zabezpieczeń skoro daje się zabić i blokuje także na root, chyba że to są dziury w zabezpieczeniach, a to oznacza, że ten system nie może być stosowany nie tylko jako workstation ale i jako serwer!

Do fstab wszedłem normalnie logując si e na root.

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

/dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1

LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2

none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

none /dev/shm tmpfs defaults 0 0

none /proc proc defaults 0 0

none /sys sysfs defaults 0 0

/dev/VolGroup00/LogVol01 swap swap defaults 0 0

/dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

/dev/hdc /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0

Hmmmmm może jakiś program masz otwarty i dlatego się nie chce odmontować? a spróbuj zamontować dyskietkę pod inną nazwą np. mount /mnt/dyskietka2 i sprawdź czy działa miałem podobny problem w auroksie tylko nie z odmontowaniem ale z zapisem

wszystko pozamykane, właściwie to gam_server, po jego zabiciu jeżeli (_odrazu_ → od razu) ORT odmontuje to się udaje, ale gam_server zaraz startuje, podobno to jakiś proces z gamin, ale jak się go pozbyć albo go ustawić, bo teraz to się zachowuje jak wirus? odinstalowanie go jest niemożliwe zbyt wiele zależności.

• 4 weeks later...