andriusza1 Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Witam moze mi ktos powiedziec jak usunąć ten problem, aby mi sie nie dublowaly pliki w apt? Wyskakuje mi jakis komunikat ze dubluja mi sie rpm i trzeba to naprawic,ale niestety nie pisze gdzie Moze mi ktos pomoc? Prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 hmmm...ja miałem raz ten problem ale jak korzystałem z apta jednoczesnie majac sporo plikow w lokalnym repozytorium ktore potrzebowałem by cos specyficznego zainstalować. I apt zaczał w pewnym momencie mowic ze dubluje sie glibc-costam (nie było wczesniej w repozytoriach w necie a poniej to dodano). Ale wystarczyło usunac tylko dane pliki z katalogu lokalnych repozytoriow. Moze to Twoj przypadek? btw.moze to wina tego ze korzystasz z repozytoriow unstable oraz testing?? ja korzystam ze stable i nie ma problemu PS. moje repozytoria ,dodaj tam jak masz jakies fajne "swoje" repozytoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Wczytalem twoje repozytoria i dalej dostaje taki komunikat: W: There are multiple versions of "transfig" in your system. This package won't be cleanly updated, unless you leave only one version. To leave multiple versions installed, you may remove that warning by setting the following option in your configuration file: RPM::Allow-Duplicated { "^transfig$"; }; To disable these warnings completely set: RPM::Allow-Duplicated-Warning "false"; W: You may want to run apt-get update to correct these problems Co musze zrobic??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 rpm -qa | grep transfig Teraz należy usunąć jeden z nich (bo powinno być minimum dwa). rpm -e --nodeps nazwa_starszego . Jak nie ma starszego to po prostu wybierz któryś (mniej potrzebny). Zanim przystąpisz so aktualizacji systemu wklep jeszcze: apt-get check I powinno działać Rada na przyszłość : nie używaj parametrów --force --nodeps bez potrzeby! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Marzec 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2005 No dzieki to bylo to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Ja mam u siebie bardzo podobny problem z dublowaniem tylko ze u mnie dotyczy on znacznie wiekszej liczby programow (tak na oko 50). Czy musze kazdy pojedynczo odinstalowywac tym sposobem podanym przez _PaT-a? Czy jest moze na to jakas metoda aby autoamtycznie odinstalowal wszystkie dublujace sie progaramy? A i doadam ze nie uzywalem --force --nodeps gdzyz nawet nie wiem do czego te parametry sluza. edit zaczolem to robic recznie jeden po drugim ale zeszlo i pol godziny i tego jest na bank wiecej niz 50 jest jakas mozliwosc automatycznego odinstalowania dublujacych sie wersji (odinstalowania tych starszych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi