Skocz do zawartości

Naruszenie ochrony pamięci

Bart777

Rekomendowane odpowiedzi

ajbardzie deneruje mnie to naruszenie pamięci włanczam xmms, mplayera itp. a tu nar... i co mam z tym zrobić ?

miałem to samo

Nie instalowałeś przypadkiem sterowników nVidii ze strony producenta? One kiedyś takie dziwa wyczyniały...

a to był powód...daj w yumie

yum install kernel-module-nvidia-(twoja wersja jądra)

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

yum install kernel-module-nvidia-(twoja wersja jądra)

To nie rozwiąże wszystkich problemów, bo sterowniki ze strony nVidii nadpisuja pliki z paczki xorg-x11-Mesa-libGL. Nalezałoby je najpierw odinstalować, a potem przeinstalować xorg-x11-Mesa-libGL jesli nie całe X.org X11. Dopiero wtedy instalować yumem te poprawnie spaczkowane z rpm.livna.org ;-)

ok ja popelnilem ten błąd i zainstalowałem te stery z www.nvidia.com

jak je odinstalować ??

a potem przeinstalować xorg-x11-Mesa-libGL

Tzn zainstalować ??????

yum install xorg-x11-Mesa-libGL

Prosiłbym o pomóc. puki co robie

touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink

Moge sam próbować ale nie chce popsuć bardziej niż jest obecnie... Tymbardziej, że systemik działał pożądnie dopuki niezachciało mi sie instalowac ty głupich sterów do grafiki....

:shock:

jak je odinstalować ??

Tak samo jak instalowałeś, tylko z opcją --uninstall na końcu.

Tzn zainstalować ??????

No chyba tak.

PS. Masz FC3? Bo tą linijke z touch dla prelinka właściwie na tamtej wersji się robiło.

Sorki zapomniałem napisać.... FC4

Wytrącilo mie to z równowagi, że złe stery wgrałem. :)

touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink poszedl bez błędów.

Teraz niestety na windzie jestem (film oglądam bo mi Mplayer nie dziala :P) dlatego zawczasu pytam:

sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7676-pkg1.run --uninstall

??????

zresztą...

Jak nie wypali zainstaluje FC jeszcze raz. Chociarz chcialbym tego uniknąć i sie czegoś nauczyć. Zawsze sie przyda.... Pingwin is de fjuczer !!

:P:rolleyes:

Ok jest już jutro, zrobilem tak jak napisałem wyżej. zainstalowałem yumem nvidie i aktualizowałem tą biblioteke i WSZYSTKO ŚMIGA!!!!!!!

HEH FC4 JEST WIELKA!!

Na MDK by tak łatrwo nie poszło :D

Pozdr.

Edytowane przez grs_84pl

• 4 weeks later...

Naruszenie ochrony pamięci występuje mi przede wszystkim podczas uruchamiania gier. Lincity-ng zainstalowane z autopackage, celaestia z (_rpma_ → RPM-a) ORT, trigger z (_rpma_ → RPM-a) ORT, już sam nei wiem ile gierek mi na tym sie zatrzymało :X polecenie touch cos tam nic nie daje, prelink najnowszy, FC4, 512 DDR RAM ^^ już sam nei wiem o co chodzi tongue.gif

____________________________________________________________________________________

EDIT

Sprawa jest prosta. Stary kernel. "Poupdatowalem: sobie i po aktualizacji kernela problem minął.

$su
#yum update kernel kernel-devel

kernel-devel dla tycxh co chcą kompilować jądro. Jak sie zakonczylo instalować dałem reboot i odpaliłem z nowego kernela. Potem tylko usunąłem stary kernel i gatara smile.gif

$su
#rpm -q kernel
#rpm -e kernel_stare_cyferki

(ten drugi kod to z poprzednich postów, thx dla kolego ktory to napisał wink.gif )

• 4 weeks later...

no to moze ktos mi pomoze z tym: downloader for x

naruszenie ochrony pamięci, po updacie yumem kernela do najnowszej wersji...ściagnałem yumem nowszą wersje "d4x" ale to samo...

program odpala i po chwili się zamyka..a co ciekawe gdy zaloguje sie jako root odpala prawidłowo

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zamiast to ręcznie kompilować wystarczyło doinstalować paczkę debuginfo → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora-extr...s/4/i386/debug/ (musi pasować do wersji d4x, którą masz w systemie).

Żeby w gdb było więcej informacji, będziesz też musiał doinstalować paczkę debuginfo toolkitu, na którym jest d4x (chyba gtk2-debuginfo).

A tak na koniec, to wielkie dzięki za zgłoszenie tego błędu deweloperowi! Dzięki takim ludziom jak Ty Wolne Oprogramowanie się rozwija :-)

• 5 months later...

witam

U mnie sytuacja wygląda tak: mam nowe jądro w fc5 i po jakimś czasie poprawnego dziłania program się zamyka wyświetlając w konsoli informacje: Naruszenie ochrony pamięci. Postąpiłem tak jak jest to opisane na forum i kupa. Co mam zrobić żeby wszystko działało poprawnie? Podpowiem tylko że te nieoczekiwane terminacje dotyczą grubej większości programów? To jest wina RAMu? Memtest nie wypada zbyt pozytywnie jeżeli o to chodzi