**Marcin Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 ajbardzie deneruje mnie to naruszenie pamięci włanczam xmms, mplayera itp. a tu nar... i co mam z tym zrobić ? miałem to samo Nie instalowałeś przypadkiem sterowników nVidii ze strony producenta? One kiedyś takie dziwa wyczyniały... a to był powód...daj w yumie yum install kernel-module-nvidia-(twoja wersja jądra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 yum install kernel-module-nvidia-(twoja wersja jądra) To nie rozwiąże wszystkich problemów, bo sterowniki ze strony nVidii nadpisuja pliki z paczki xorg-x11-Mesa-libGL. Nalezałoby je najpierw odinstalować, a potem przeinstalować xorg-x11-Mesa-libGL jesli nie całe X.org X11. Dopiero wtedy instalować yumem te poprawnie spaczkowane z rpm.livna.org ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 możliwe...choc jak narazie zaczął działać mi mplayer i xmms..thx za wskazówke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 ok ja popelnilem ten błąd i zainstalowałem te stery z www.nvidia.com jak je odinstalować ?? a potem przeinstalować xorg-x11-Mesa-libGL Tzn zainstalować ?????? yum install xorg-x11-Mesa-libGL Prosiłbym o pomóc. puki co robie touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink Moge sam próbować ale nie chce popsuć bardziej niż jest obecnie... Tymbardziej, że systemik działał pożądnie dopuki niezachciało mi sie instalowac ty głupich sterów do grafiki.... :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 jak je odinstalować ?? Tak samo jak instalowałeś, tylko z opcją --uninstall na końcu. Tzn zainstalować ?????? No chyba tak. PS. Masz FC3? Bo tą linijke z touch dla prelinka właściwie na tamtej wersji się robiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 (edytowane) Sorki zapomniałem napisać.... FC4 Wytrącilo mie to z równowagi, że złe stery wgrałem. touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink poszedl bez błędów. Teraz niestety na windzie jestem (film oglądam bo mi Mplayer nie dziala ) dlatego zawczasu pytam: sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7676-pkg1.run --uninstall ?????? zresztą... Jak nie wypali zainstaluje FC jeszcze raz. Chociarz chcialbym tego uniknąć i sie czegoś nauczyć. Zawsze sie przyda.... Pingwin is de fjuczer !! Ok jest już jutro, zrobilem tak jak napisałem wyżej. zainstalowałem yumem nvidie i aktualizowałem tą biblioteke i WSZYSTKO ŚMIGA!!!!!!! HEH FC4 JEST WIELKA!! Na MDK by tak łatrwo nie poszło Pozdr. Edytowane Wrzesień 13, 2005 przez grs_84pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Naruszenie ochrony pamięci występuje mi przede wszystkim podczas uruchamiania gier. Lincity-ng zainstalowane z autopackage, celaestia z (_rpma_ → RPM-a) ORT, trigger z (_rpma_ → RPM-a) ORT, już sam nei wiem ile gierek mi na tym sie zatrzymało :X polecenie touch cos tam nic nie daje, prelink najnowszy, FC4, 512 DDR RAM ^^ już sam nei wiem o co chodzi ____________________________________________________________________________________ EDIT Sprawa jest prosta. Stary kernel. "Poupdatowalem: sobie i po aktualizacji kernela problem minął. $su #yum update kernel kernel-devel kernel-devel dla tycxh co chcą kompilować jądro. Jak sie zakonczylo instalować dałem reboot i odpaliłem z nowego kernela. Potem tylko usunąłem stary kernel i gatara $su #rpm -q kernel #rpm -e kernel_stare_cyferki (ten drugi kod to z poprzednich postów, thx dla kolego ktory to napisał ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 no to moze ktos mi pomoze z tym: downloader for x naruszenie ochrony pamięci, po updacie yumem kernela do najnowszej wersji...ściagnałem yumem nowszą wersje "d4x" ale to samo... program odpala i po chwili się zamyka..a co ciekawe gdy zaloguje sie jako root odpala prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 ściagnałem yumem nowszą wersje "d4x" ale to samo... program odpala i po chwili się zamyka Błąd w programie. Sprawdź w gdb co jest nie tak → http://fedoraproject.org/wiki/StackTraces i potem zgłoś problem deweloperom. Najlprawdopodobniej wywala się na błędnym pliku konfiguracyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 ściagnałem yumem nowszą wersje "d4x" ale to samo... program odpala i po chwili się zamyka Zauważyłem ze jak pozmienia się motywy (themes) w systemie to d4x nie chce działać z niektórymi , przywrócenie ustawień motywów i d4x bedzie działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2005 Tak jak napisałem wczesniej, należy ten problem zgłosić deweloperom, bo w przeciwnym wypadku nikt go nie poprawi. Najlepiej w zgłoszeniu dać cały backtrace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Listopad 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 When a program is compiled with special switches to generate debugging symbols (the -g compiler switch) extra information is stored in the program file. szkoda tylko ze podczas kompilowania z opcja debugowania dostaje coś takiego http://www.krasu.ru/soft/chuchelo/forum.ph...rummessage=2194 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2005 Zamiast to ręcznie kompilować wystarczyło doinstalować paczkę debuginfo → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora-extr...s/4/i386/debug/ (musi pasować do wersji d4x, którą masz w systemie). Żeby w gdb było więcej informacji, będziesz też musiał doinstalować paczkę debuginfo toolkitu, na którym jest d4x (chyba gtk2-debuginfo). A tak na koniec, to wielkie dzięki za zgłoszenie tego błędu deweloperowi! Dzięki takim ludziom jak Ty Wolne Oprogramowanie się rozwija :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
**Marcin Napisano Listopad 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2005 Zamiast to ręcznie kompilować wystarczyło doinstalować paczkę debuginfo no tak chciałem zrobić ale przeoczyłem paczkę d4x zrobione wersja 2.5.7 ma być bez tego buga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny404 Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 witam U mnie sytuacja wygląda tak: mam nowe jądro w fc5 i po jakimś czasie poprawnego dziłania program się zamyka wyświetlając w konsoli informacje: Naruszenie ochrony pamięci. Postąpiłem tak jak jest to opisane na forum i kupa. Co mam zrobić żeby wszystko działało poprawnie? Podpowiem tylko że te nieoczekiwane terminacje dotyczą grubej większości programów? To jest wina RAMu? Memtest nie wypada zbyt pozytywnie jeżeli o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi