kaboraco Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Witam Was Chciałem mieć dostęp w (_linuxie_ → Linuksie) ORT do partycji NTFS(Moj system to FC3). Przeczytałem artykuł, zainstalowałem odpowiedni pakiet kernel -modules..... niestety nie działa. Powstaje nowy katalog w sumie taki sam jak od jąderka, tyle że ma na koncu dodatek smp. Zmieniałem ścieżki w modules.dep, ale to nic nie dało . Zresztą nie podoba mi się takie dodawanie Mam takie pytanie, pamiętam, że przy poprzedniej isntalacji fedory system ten wykrył partycję NTFS i zainstalował od razu odpowiedni moduł. Przy ostaniej instalacji nie bylo tejże partycji, no i moduł nie został zainstalowany. Przy instlacji nowszego kernela, nic się nie zmienia, bowiem system musi korzystać z jakichś starych danych, umieszczonych gdzieś . Moje pytanie brzmi, co i gdzie zmienić, aby przy isntalacji nowszego kernela automatycznie został zainstalowany moduł do obsługi partycji typu NTFS. Pozdrawiam kaboraco P.S. To tylko moja teoria, że tak idzie zrobić, mogę być jak najbardziej w błędzie, w końcu jestem laikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 ..., zainstalowałem odpowiedni pakiet kernel -modules Zdecydowanie nieodpowiedni Zły pakiet ściągnąłeś. Zainstaluj pakiet z takimi samymi oznaczeniami jak Twój kernel, czyli bez 'smp'(chyba nie masz przy kernelu oznaczenia 'smp'!?!? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaboraco Napisano Marzec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 ..., zainstalowałem odpowiedni pakiet kernel -modules Zdecydowanie nieodpowiedni Zły pakiet ściągnąłeś. Zainstaluj pakiet z takimi samymi oznaczeniami jak Twój kernel, czyli bez 'smp'(chyba nie masz przy kernelu oznaczenia 'smp'!?!? ) Dziękuję Tobie za odpowiedź i wskazanie błędu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Ave! aż boję się pytać bo jeszcze zbesztacie chodzi o to że zrobiłem wszystko najpierw wg. instrukcji tutejszej, nie działał. następnie wg. instrukcji na stronie projektu. również nie pomogło... chodzi o to że jakbym nie zrobił to dysk jest tylko do odczytu gdy próbuję zmienić chmodem na 777 to w bash'u wywala mi błąd że ta partycja jest trylko do odczytu ponoć można rekompilować jądro... nie dałoby się zmienić ustawień jądra bez rekompilaci? jest owszem nowsza wersja niż ta którą mam (mam tą z końcówką 10 a jest już 11) ale boję się to robić... Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiu Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Jeśli używasz Synaptica to poszukaj tam czegoś z NTFS. Teraz wybierz odpowiednie w zależności od tego jaki masz kernel. I sie zrobi samo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Ave! zainstalowałem synaptica i nie wiem co dalej... dodam że zainstalowałem pakiet (ze strony projektu) ten najwłaściwszy... ale mimo to nie działa Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 .. ale mimo to nie działa Dla uściślenia: w ogóle nie działa, czy tylko zapis nie działa? Jeśli tylko zapis nie działa, to b.dobrze. Paru ludzi już się przejechało na zapisie ntfs. Jak na razie to sie sprawdza tylko przy zmianie zawartości bez zmiany rozmiaru pliku. Jeśli mimo wszystko chcesz ryzykować to zainteresuj się projektem 'Captive' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Zapis na NTFS'ie można zrobić, ale pamiętaj, że w 75% grozi to uszkodzeniem partycji i w ekfekcie stratą danych, co więcej czytałem (chociaż nie do końca w to wieżę), że kilka osób w ten sposób uszkodziło sobie dyski... Jeżeli nie wiesz co zrobić to dam małą radę : Ja skopiowałem co ważniejsze pliki na pierwszy dysk i zrobiłem formata i system plików na FAT32 - wszystko śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Ave! w sumie to i nad tym się zastanawiam czy by nie przekręcić tego dysku na partycję ext3. mam na drugim dysku kopię wszystkich plików które mam na tym. *jak miałem mandrake'a to mi rozwalił tablicę ale poratował mnie EasyRecover Pro (czy coś w tę mańkę i dysk pożyczony od qmpla tak więc zastanawiam się nad tym czy by nie walnąć formata na ext3... czym to zrobić? na kompie mam tylko fedore więc niby nic więcej nie potrzebuję, a skopro mówicie że to więcej ryzyka niż to warte... są przecie programy do czytania ext3 pod win... tylko czy działają od win98 do xp? Pozdrawiam! San P.S. reasumując: 1. jakim programem zrobić formata? 2. jaki prog do odczytu partycji ext3 pod win9x przez win nt/2000 do xp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 1. jakim programem zrobić formata? Zainteresuj się programami: fdisk, parted, mkfs. man powinien wszystko wyjaśnić 2. jaki prog do odczytu partycji ext3 pod win9x przez win nt/2000 do xp? ZTCP była taka wtyczka do Windows Commandera, na 100% czytała ext2 (ext3 nie sprawdzałem). Nie pamiętam już jak się to nazywało, musisz spytać googla. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 ... ZTCP była taka wtyczka do Windows Commandera, na 100% czytała ext2 (ext3 nie sprawdzałem). Nie pamiętam już jak się to nazywało, musisz spytać googla. ex2fs.wfx czyta ext2 i ext3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Ave! hehe, wyszło na to że to nie powinna być partycja uindołsa w Linuksie tylko partycja (_linuxa_ → Linuksa) ORT w uindołsie właściwie to można by się było zastanowić... jak wmontować sterowniki od ext2 i ext3 w uindołsa Pozdrawiam! San EDIT próbuję zainstalować parted: [root@8 parted-1.6.5]# make cd . && \ /bin/sh /home/disc1/Różne/parted-1.6.5/missing --run automake-1.6 --gnu Makefile aclocal.m4:141: version mismatch. This is Automake 1.6.3, but aclocal.m4 aclocal.m4:141: was generated for Automake 1.6. You should recreate aclocal.m4:141: aclocal.m4 with aclocal and run automake again. WARNING: `automake-1.6' is needed, and you do not seem to have it handy on your system. You might have modified some files without having the proper tools for further handling them. Check the `README' file, it often tells you about the needed prerequirements for installing this package. You may also peek at any GNU archive site, in case some other package would contain this missing `automake-1.6' program. make: *** [Makefile.in] Błąd 1 próbowałem yum'em upgrade'ować i instalować automake ale nic z tego co mogę zrobić? P.S. niech jakiś magic wydzieli te posty odpowiednio do tematu np. "Partycjonowanie dysków " albo jakiś mądrzejszy tytuł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Program dzieki ktoremu mozna przenosic pliki z (_linuxa_ → Linuksa) ORT na windows pracujac na windzie w danej chwili to "total commander power pack" mozna przenosic pliki.Ja uzywam na windzie tego i polecam.Poszukaj w google o tym programie a jak co to napisz tutaj to gdzies mam link tylko poszukam bo na windzie gdzies mam.Jest dokladny opis jak z niego korzystac. POZDRO!!!!!!!! Prosze bardzo to ten link poczytaj moze sie przyda. http://total.bukox.dmkproject.pl/powerpack/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Ave! ciekawe . będę musiał wypróbować dzięki wielkie wszystkim za pomoc, jeszcze tylko tego nieszczęsnego formata doprowadzić do skutku i będzie... fajnie Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 próbuję zainstalować parted: Po co? Chyba jest standardowo zainstalowany. Jak nie to yum install parted. [root@8 parted-1.6.5]# make Starszej wersji nie było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi