Pioter Napisano Marzec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2005 Hej, Pisze program w javie, ktory wmaga jakies 2.5-3.5 GB dla pojedynczego procesu. RH9 pada przy 2GB. Czy ktos moze wie jaka jest maksymalna ilosc pamieci ktora mozna wykorzystac dla pojedynczego procesu w Fedorze? Bo jezeli wiecej niz 2GB (a tak slyszalem), to moze sie zdecyduje zanim kupie sobie jakis 64-bitowy sprzet. Pozdro, Pioter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 A czy nie zależy to przypadkiem od dostępnej ilości pamięci operacyjnej? RAM+Swap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 A czy nie zależy to przypadkiem od dostępnej ilości pamięci operacyjnej? Z tego co mi wiadomo architektura x86 ma ograniczenia max 4GB na jeden proces. Oprócz tego dochodzą ograniczenia systemu dotyczące ilości obsługiwanego RAMu. Z tego co widzę, to fedorowe jajko jest kompilowane z opcjami: CONFIG_HIGHMEM4G=y # CONFIG_HIGHMEM64G is not set CONFIG_HIGHMEM=y więc teoretycznie powinno obsłużyć taki proces (nie mam takiego sprzętu, wiec nie mogę sprawdzić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Od jądra 2.4.x (albo i wcześniejszego) dla procesu dostępne jest 4GB pamięci, ale górny gigabajt (3-4GB) jest przeznaczony na pamięć w trybie jądra. Poza tym oczywiście zalezy to od RAM+swap. 4GB jest dostępne teoretycznie i system daje rzeczywiścię tę pamięć jeśli jest ona potrzebna - inna sprawa, że w przypadku javy do pamięć musi dostać wirtualna maszyna. Nie mniej jeśli faktycznie masz do dyspozycji pamięć na tym poziomie ilości (RAM+swap z uwzględnieniem tego co system zabiera dla siebie), to powinno się udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi