dloogie Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Witam, Mam pewien problem a mianowicie po instalacji programu np. tego http://www.linuxsoft.cz/pl/redirect.php?id...d_download=5701 ( instalacja przebiegla ok )nie moge go odpalic tzn nie wiem jak. Niektore programy po instalacji mozna uruchomic wpisujac ich nazwe w konsoli a niektore nie!! Nie wiem gdzie ich szukac i jak ich szukac!! Jesli to mozliwe czy dalo by sie zeby kazdy nowo instalowany program byl w "menu start" ?? Posiadam Fedorke 3 !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Witam Niektore programy po instalacji mozna uruchomic wpisujac ich nazwe w konsoli a niektore nie! Każdy program można uruchomić pod konsolą wpisując poprostu jego nazwę, wiem, że niektóre nazwy są dziwne, ale większość jest łatwa do zapamiętania NP. nazwa to co wpisujesz k3b k3b amule amule xmms xmms Jesli to mozliwe czy dalo by sie zeby kazdy nowo instalowany program byl w "menu start" ?? Jest to możliwe, dzieje się tak praktycznie prawie zawsze, czasmi zdarza się że trzeba pierwszse uruchomienie wykonać pod konsolą. Polecam instalacje z pakietów RPM ręcznie lub programem apt (synaptic) Na twoim miejscu przejrzałbym najpierw to forum, wykorzystując opcje "szukaj". Podstawy instalacji rpmów są np. na stronie www.linux.pl Lub wpisz w konsoli man rpm A najwięcej znajdziesz na: www.google.pl/linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Niektore programy po instalacji mozna uruchomic wpisujac ich nazwe w konsoli a niektore nie! Każdy program można uruchomić pod konsolą wpisując poprostu jego nazwę, (...) No nie bardzo.. Programy instalowane z rpm'ów uruchamiasz wpisując jak napisał manxx_hunter, ich nazwę, ta zazwa to nazwa pliku programu w katalogu /usr/bin/ , w którym to katalogu programy instalowane z paczek i niektóre ze źródeł instalują swój plik uruchamiający. Te właśnie paczkowane programy przeważnie tworzą też skrót w menu w odpowiedniej kategorii. Jednak większość programów instalowanych ze źródeł tego nie robi. Odpalając je z konsoli, należy wpisać pełną ścieżkę do pliku startowego, np: $ /usr/local/OpenOffice.org1.1.4/scalc To polecenie uruchomi arkusz kalkulacyjny zainstalowanego wcześniej w /usr/local/ OpenOffice'a. By mieć łatwiejszy dostęp do programów możesz stworzyć sobie o nich skróty podając w nich tę właśnie ścieżkę. Jeśli interesuje Cię dodawanie/usuwanie pozycji menu, to zależnie od używanego środowiska graficznego, w Gnome odsyłam Cię na tę stronkę, a jeśli chodzi o KDE, to szukaj na Google! :: (_linuks_ → Linux) ORT. Nie wiem, czy KDE nie zawiera jakiegoś edytora menu (dawniej miał). A może koledzy wiedzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 Witam!! Jezeli chodzi o edytor menu to ma Wystarczy najechać myszą na pasek i prawym klawieszem kliknąć a po tem edytor menu wybrać!! Można też poprzez centrum sterowania !! :] Pozdro!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi