Gi3ros Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 przkompilowałem kernela w wersji 2.6.10 zaciągnietego z kernels.org. Wszystko pieknie przy konfiguracji zaznaczyłem mu opcje Virtual file system a przy uruchamianiu ten mi wali VFS: Cannot open root device "fd00" or unknow-block(253,0) Please append a corect "root="boot option Kernel panic - not syncing: VFS unable to mount root FS on unknown-block(253,0) no więc, lilo ustawiłem tak image=/boot/kernel-2.6.10 label=linux2.6.10 read-only root=/dev/VolGroup00/LogVol00 w początkowej wersji, a potem gdy zmieniłem na image=/boot/kernel-2.6.10 label=linux2.6.10 read-only root=/dev/hdg1 append="rhgb quiet" wypisuje mi, żebym dopisał initrd=... jednak nie moge tego zrobi ponieważ nie mam initrd...img z tego przekompilowanego nowego kernela... moze ktoś mi pomoże, mi skończyły sie pomysły? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2005 jednak nie moge tego zrobi ponieważ nie mam initrd...img z tego Pliczek ten się tworzy poleceniem mkinitrd /boot/initrd-2.6.7.img 2.6.7 Oczywiście numerki podstawiasz pod siebie. PS. Wiele na forum przewijało się postów, aby nie używać jaja z kernel.org, bo są dziurawe. Najlepiej używać dedykowanych pod F. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 problem wynikał z nieprawidłowego initrd, ponieważ tworzyłem go z katalogu kernel-2.6.10 ktory miałem urworzony wcześniej gdy instalowalem kernela z (_rpma_ → RPM-a) ORT, ntomiast po kompilacji został utworzony katalog kernel-2.6.10-prep. stworzyłem inita na jego podstawie i zastartował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi