alcool Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Cześć! Mam mały problem. Zainstalowałem Fedore 3 na jednym z dwuch dysków, w taki sposób, że przy instalacji wyłaczyłem dysk z xp - po zaistalowaniu podłaczylem. Dlatego przy starcie kompa musze w biosie zmieniać dyski - zależności od systemu jaki potrzebuje. Dysk z Fedora mam na first slave a xp na first master. Zależy mi na możliwości wyboru systemu. Niestety nie powiem teraz czy mam gruba czy lilo. Przy wyszukiwaniu pliku grub.conf w katalogu / to nic nie znalazł. Instalacja FC3 była domyślna przy starcie systemu uruchamia mi się na 5s niebieska tabela z możliwościa wyboru jednego systemu Moje pytanie brzmi: 1. Czy istnieje jakis sposób, by przy starcie można było wybrać sobie system (fc3 i xp) ? (tryb graficzny) 2. Czy konieczna jest reistalacja systemu? Jeśli tak to jak można ponownie zaistalować pakiety które pobrałem z up2date RHFC3? (jak - bo mi nie wyszło) - ściągniete pakiety zgrałem do var/.../up2data. Proszę w miarę dokładną odpowiedz (podpowiedz). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Wydaje mi się, że nie powinno odłączać się dysku z XP, a co do dysków to jest primary, a nie first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Niepotrzebnie odłączałeś dysk podczas instalacji Fedory. Masz Gruba. Uruchom Fedorę i dopisz do grub.conf (w katalogu /boot/grub ) : title=Windows XP Professional rootnoverify (hdX,X) chainloader +1 hdX,X to dysk i partycja na której znajduje się Windows. Pamiętaj, że Grub liczy od 0, czyli dysk pierszy partyca pierwsza będzie (hd0,0) itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakone Napisano Marzec 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2005 od żadnym pozorem nie odłączac dysku, jeżeli instalujesz lilo to możesz sobie dodac partycje z windowsem i wszystko chodzi jak w zegarku, jeśli sa i z tym problemy można sie podeprzeć windowsowym a w zasadzie dosowym Acronic os selector on wykrywa oba systemy i działa jak standardowy bootloader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi