wklaczynski Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Chciałbym wysyłąć SMS z jakiejś aplikacji użytkownika, przy włożeniu kabla do telefonu pojawia się się urządzenie znakowe /dev/ttyACM0 ale z uprawnieniami 600, jak robię chmod 666 to się przestawia. Po przestawieniu minicom odpala się super, programik do SMS takrze śmiga, ale po rozłączeniu i przylączeniu ponownie powraca do 600. Gdzie modę zdefiniować aby USB pojawiało się z uprawmiwniami 666? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 Gdzie modę zdefiniować aby USB pojawiało się z uprawmiwniami 666? W /etc/udev/permissions.d jest plik 50-udev.permissions z różnymi ustawieniami. Bazując na jego zawartości, stwórz sobie jakiś zaczynający się od większej liczby (np. 90-udev.permissions) i tam sobie poustawiaj co trzeba. man udev jakby co ;-) Jak cos dopiszesz do 50-udev.permissions to przy aktualizacji stracisz sowje ustawienia, bo to nie jest plik konfiguracyjny. Oczywiscie tylko zgaduję, bo nigdy nie robiłem takich rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Marzec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2005 OKI działa dzięki, jescze jedno tam są seriale podane jako ttyUSB0, zauwarzyłem że także inne programy polecają nazywaniu seriali na USB jako ttyUSB, nawet biblioteKA rxtx do skanowania portów w java używa ttyUSB, co więcej nie używa ACM, czy można jakoś wymusić nazewnictwo znalezionych USB, aby skanował ttyUSB(0,1,2...n), czy jedynie pozostaje wstępne zaplanowanie dowiązań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 OKI działa Fajnie zauwarzyłem że także inne programy polecają nazywaniu seriali na USB jako ttyUSB, nawet biblioteKA rxtx do skanowania portów w java używa ttyUSB, co więcej nie używa ACM, czy można jakoś wymusić nazewnictwo znalezionych USB, aby skanował ttyUSB(0,1,2...n), czy jedynie pozostaje wstępne zaplanowanie dowiązań? Trochę nie wiem o co chodzi z tym ACM, bo nie mam za bardzo styczności z przenośnymi urządzeniami USB, ale chyba powinienes zajrzeć do /etc/udev/rules.d/ i /usr/share/doc/udev-039/udev.rules.* (zakładasz plik ze swoimi ustawieniami podobnie jak poprzednio). Chyba przyda Ci się parametr SYMLINK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi